Foto van reclame Tinder is getrukeerd

06.07.2021, 17:07 (CEST)

Op Facebook wordt een foto gedeeld (hier gearchiveerd) met daarop een vermeende reclame voor de populaire datingapp Tinder. Te zien zijn drie voorbeelden van koppels, maar dan daarnaast ineens vijf mannen met een kind. In de begeleidende Engelse tekst staat, letterlijk vertaald, dat 'een wit vrouwelijk kind wordt meegenomen door een roedel volwassen zwarte mannen'.

Beoordeling:

De foto is getrukeerd. Het vermoedelijke origineel werd op 6 april 2018 op Twitter geplaatst, waarna een Italiaans medium zich beklaagde over de Tinderreclame. De foto die nu rondgaat, is een bewerkte versie. Meerdere nieuwsorganisaties uit verschillende landen schreven hier al een artikel over.

Feiten:

De Spaanse factcheckorganisatie Maldita.es publiceerde hier op 24 juni jl. een artikel over. Volgens Maldita gaat het hier om een bewerkte foto en werd het origineel op 8 april 2018 op een Turks forum geplaatst. Dat laatste is waarschijnlijk een foutje, daar het om een Zweeds forum gaat. Ook is dit niet de eerst vindbare publicatie. Uit het adres van de afbeelding valt af te leiden dat deze eerder op Imgur werd gepost. Dat klopt: op 7 april 2018.

Op diezelfde dag plaatst het extreemrechtse Italiaanse Voxnews.info een artikel over de oorspronkelijke foto. Het medium beklaagt zich erover dat er in de reclame van Tinder geen enkel "normaal" stel te vinden is. Het baseert zich daarbij op een verwijderde tweet van gebruiker @Philosophi_Cat op 6 april 2018, weer een dag eerder. In de internetarchieven is deze tweet nog terug te vinden. Vermoedelijk is dat het origineel.

De vervalsers hebben de man van het meest rechter stel op de oorspronkelijke foto vervijfvoudigd. De vrouw van dit stel is verkleind tot een meisje, en haar arm zo gemodificeerd waardoor het lijkt alsof ze die van de grote man vastpakt. Factchecks hierover verschenen onder andere ook in het Duits en Engels.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Maldita.es (gearchiveerd)

Factcheck Maldita.es (gearchiveerd)

Vermeende originele foto (gearchiveerd)

Foto op Imgur (gearchiveerd)

Artikel Voxnews 7 april 2018 (gearchiveerd)

Verwijderde tweet @Philosophi_Cat (gearchiveerd)

Duitstalige factcheck (gearchiveerd)

Engelstalige factcheck (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com