Kinderen Hugo de Jonge worden wel gevaccineerd tegen coronavirus

05.07.2021, 12:08 (CEST)

Op Facebook circuleert een bericht (hier gearchiveerd) met daarin beweringen over de kinderen van Hugo de Jonge. De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zou zijn eigen kinderen niet laten vaccineren. "Hugo de Jonge heeft veel inside information," staat er nog bij.

Beoordeling:

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het over de inenting tegen COVID-19. Het bericht klopt niet. Dpa heeft navraag gedaan bij een woordvoerster van De Jonge en die bevestigt dat de kinderen van de minister zich wel zullen laten vaccineren tegen het coronavirus. Ook zou de keuze anders aan hen zelf zijn geweest.

Feiten:

Het is niet duidelijk waar het 'nieuws' vandaan komt. Het circuleert sinds de coronavaccins in beeld kwamen en wordt gedeeld in de Facebookgroep 'Nee tegen het vaccin'. Er kan dus vanuit worden gegaan dat het hier om de coronavaccinatie gaat. Sinds begin juli mogen in Nederland ook jongeren vanaf 12 jaar zich laten inenten tegen COVID-19.

Dpa heeft navraag gedaan bij de het ministerie van VWS. Demissionair minister De Jonge liet via zijn woordvoerster weten eerst thuis te willen overleggen of men deze privacygevoelige informatie wilde delen. Uiteindelijk kon de woordvoerster aan dpa bevestigen dat de kinderen van De Jonge tegen corona gevaccineerd zullen worden. Waarschijnlijk zullen ze dit zelf te zijner tijd ook met de buitenwereld delen, aldus de woordvoerster.

Overigens klopt de stelling dat De Jonge zijn eigen kinderen niet "laat" vaccineren sowieso niet. Ze zijn weliswaar onder de 18, maar daarover mogen zij zelf beslissen. In principe is het de bedoeling dat ouders en kind er in onderling overleg uitkomen, maar als dat niet lukt en het kind weet voldoende over de vaccins, mag deze zelf de knoop doorhakken. De bewering is dus in alle opzichten fout en lijkt dan ook volkomen uit de lucht gegrepen.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Nederlands Jeugdinstituut over vaccinatie (gearchiveerd)

Rijksoverheid over vaccinatie jongeren (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com