Briefje Medisch Centrum Leeuwarden hing als grap in personeelsruimte

01.07.2021, 16:49 (CEST)

Op Facebook wordt een foto gedeeld (hier gearchiveerd) waarop een briefje te zien is met de tekst "Maximaal 4 ongevaccineerden in deze ruimte". Dat zou hangen in het "Leeuwarder Ziekenhuis", waarmee naar alle waarschijnlijkheid het Medisch Centrum Leeuwarden bedoeld wordt. Het ziekenhuis maakt zich daardoor volgens de begeleidende tekst schuldig aan het creëren van een medische apartheid.

Beoordeling:

Het briefje is echt, maar hing niet in een publieke ruimte van het ziekenhuis. Het ziekenhuis geeft zelf in een persbericht aan dat het ook absoluut niet in lijn is met het beleid. Volgens een medewerker hing de tekst in een personeelsruimte en was deze bedoeld als grap.

Feiten:

Het is lastig de oorspronkelijke bron van deze foto te achterhalen. De oudst vindbare publicatie hiervan komt van de hand van Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Of hij daarmee ook echt de eerste is die dit beeld de wereld in geslingerd heeft, is niet met zekerheid te stellen.

Wat wel duidelijk is, is dat het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) het bestaan van dit bordje zelf in een persbericht ontkracht. Zij kunnen de herkomst en echtheid niet achterhalen. Wel stelt het klip-en-klaar dat de boodschap op het A4'tje niet in lijn is met het beleid van het ziekenhuis. "In ons ziekenhuis behandelen we iedereen, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. Wel vragen we je om je aan de basismaatregelen te houden, dus houd anderhalve meter afstand en draag een mondneusmasker als dat nodig is," aldus het MCL.

Het ziekenhuis verwijst tot slot nog naar de informatiepagina met de in het ziekenhuis geldende maatregelen omtrent COVID-19. Hier is inderdaad geen enkele indicatie te vinden dat het ziekenhuis gevaccineerden van niet-gevaccineerden onderscheidt.

Toch is dpa erin geslaagd de herkomst van het bordje te achterhalen. Een medewerker van het ziekenhuis, die anoniem wenst te blijven, geeft aan dat het door collega’s in de kleedkamer voor personeel was opgehangen. "Het was bedoeld als grap, maar wordt nu vreselijk opgeblazen," verzucht de medewerker, die actief is op de afdeling waar het briefje hing.

Het ging hier dus niet om een bordje bedoeld om bezoekers van elkaar te scheiden en daarmee mogelijkerwijs een medische apartheid te creëren. De tekst hing in een privéruimte en was een grap van medewerkers onder elkaar.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Willem Engel (gearchiveerd)

Persbericht Medisch Centrum Leeuwarden (gearchiveerd)

Informatiepagina COVID-19 Medisch Centrum Leeuwarden (gearchiveerd)