Duitse varkens kunnen vaccin krijgen via drinkwater

30.06.2021, 18:19 (CEST)

In Duitsland zouden mRNA-vaccins via het leidingwater verspreid worden. Dat is de claim van een post op Facebook (hier gearchiveerd), die in Nederland opdook. In de post is een foto van een Duitstalig artikel over vaccinatie via drinkwater te zien, met een bijschrift in het Engels: "Oral mRNA Vaccinations through Tap Water in Germany. It’s time for germany (sic) to bomb the shit outta the government." (Orale mRNA-vaccinatie via leidingwater in Duitsland. Het is tijd voor Duitsland om de regering te bombarderen).

Beoordeling:

De claim die in de post gemaakt wordt is onwaar. Essentiële context ontbreekt bij het gedeelde artikel. Het Duitstalige artikel gaat wel degelijk over het vaccineren via water. Wat niet vermeld wordt is dat het artikel uit een vakblad voor boeren komt en gaat over het vaccineren van varkens tegen de ziekte Ileitis, en niet het vaccineren van mensen. Ook wordt er in de Engelse tekst over Tap Water (leidingwater) gesproken, waar de Duitse tekst het over Trinkwasser heeft (drinkwater). Het artikel zegt dat het vaccin in het drinkwater van varkens gemengd wordt.

Feiten:

Het originele artikel van de foto is verschenen op 12 juni 2021 in BWagrar, een vakblad voor boeren in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het artikel zit achter een betaalmuur, maar de titel komt overeen, en in dezelfde rubriek staan artikelen over producten van "Stihl" en "Amazone", die bovenaan en rechts op de foto te herkennen zijn.

Het artikel gaat over een nieuwe pomp van de firma Boehringer Ingelheim om varkens efficiënt via drinkwater te vaccineren. De website op het einde van het artikel is dan ook een website van Boehringer Ingelheim over dit product. Dit artikel, van een Duitstalige website voor dier- en veeartsen, gaat over hetzelfde onderwerp, maar is iets uitgebreider. Hier wordt expliciet vermeld dat het om vaccinatie voor varkens gaat, wat in het artikel van BWagrar niet gebeurt. Het beschermt hen tegen de ziekte Ileitis, vooral bekend als PIA in Nederland en Vlaanderen.

Een woordvoerder van Boehringer Ingelheim bevestigt dat het vaccin uit het artikel - Enterisol Ileitis – niet met mRNA-technologie gemaakt is, zoals het Engelse opschrift claimt, maar op basis van levende bacteriën. Dat wordt bevestigd door de bijsluiter van het vaccin op de website van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

De Engelse tekst bij de foto claimt dat het gaat over leidingwater (Tap water). Het Duitse woord Trinkwasser betekent echter drinkwater. Dat is niet hetzelfde. Leidingwater verspreidt zich over het gehele waternet, maar in het artikel is sprake van drinkwater dat specifiek voor de varkens is bedoeld.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

BWagrag uitgave 23-2021 (gearchiveerd)

www.ileitis.de

Artikel Der Hoftierarzt (gearchiveerd)

Bijlsuiter Enterisol Ileitis (gearchiveerd)

Over Ileitis (PIA) (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com