Uitspraak van Greta Thunberg wordt in video verdraaid

01.07.2021, 09:03 (CEST)

De Instagrampagina Fouteboelnl deelt een video (hier gearchiveerd) van een interview met klimaatactivist Greta Thunberg. Hierin zegt zij: "since the climate crisis doesn’t exist, how can we expect people to want climate action." (Hoe kunnen we van mensen verwachten dat ze klimaatactie willen, als de klimaatcrisis niet bestaat). In de video wordt deze uitspraak hierna nog een aantal keer opnieuw afgespeeld en afgesloten met een foto van de jonge activist met een lange pinokkioneus.

Beoordeling

De beelden zijn volledig uit context getrokken. Er zijn verschillende delen uit één interview geknipt en achter elkaar geplakt. Thunberg sprak de woorden ‘since the climate crisis doesn’t exist’ wel uit, maar deed dit als een retorische vraag: als de wereldleiders niet erkennen dat er een klimaatcrisis is, hoe kunnen we dan van mensen verwachten dat ze klimaatactie willen. In het volledige interview benadrukt ze meerdere malen dat klimaatverandering wel degelijk als crisis moet worden gezien.

Feiten

Het fragment komt uit een gesprek wat Greta Thunberg op 8 maart 2021 voerde met Mehdi Hasan, voor de Amerikaanse zender MSNBC. Wie het originele interview bekijkt, ziet dat er is geknipt in het fragment dat op Instagram wordt verspreid.

Het eerste deel van dit fragment, waar Hasan vraagt wat Thunberg tegen Biden zou zeggen over de klimaatcrisis, begint in het originele interview bij 2.00 minuten. Thunberg reageert door te zeggen dat ze niets zou zeggen, omdat ze niet wil mengen in het democratische proces en niet tot iets wil aanzetten als de stemmers daar niet voor hebben gekozen. In plaats daarvan, zegt zij, moet er bewustzijn worden gecreëerd om de klimaatcrisis als crisis te behandelen.

"Als mensen zich niet bewust zijn van de crisis, dan zullen ze hierover ook geen druk uitoefenen bij de verkozen volksvertegenwoordigers," zegt Thunberg in haar antwoord. Dit laatste deel is er in het fragment op Instagram uitgeknipt.

Thunberg vervolgt haar argument (vanaf 2:48) door te zeggen dat ze met veel wereldleiders spreekt, en dat die stellen dat ze niets kunnen doen omdat ze niet de steun hebben van degenen die op hen stemden. "Maar hoe kun je steun en druk van stemmers verwachten, als jij de crisis niet behandelt als een crisis?" aldus Thunberg. "Als de klimaatcrisis niet bestaat, hoe kunnen we dan van mensen verwachten dat ze klimaatactie willen?"

Dit laatste deel stelt Thunberg dus als retorische vraag, in een groter betoog voor het behandelen van de klimaatverandering als een crisis. In het volledige interview is duidelijk dat zij dit zelf wel degelijk als crisis beschouwt. De video die Fouteboelnl deelt, is geknipt om de woorden van Thunberg te verdraaien.

Links

Instagrampost (gearchiveerd)
Video gearchiveerd
MSNBC interview (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com