Sky News interviewde cardioloog over gezondheidstoestand Christian Eriksen

23.06.2021, 14:46 (CEST)

De Nederlandse Instagrampagina fceredivisienl stelde op 14 juni 2021 dat de carrière van de Deense voetballer Christian Eriksen voorbij zou zijn (gearchiveerd). Eriksen werd tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland op 12 juni afgevoerd door een hartaanval. Volgens de Instagrampagina zou "Sky News" daaruit afleiden dat het einde carrière is voor de Deen. "De 29-jarige aanvallende middenvelder heeft te horen gekregen dat hij niet meer terug gaat keren op het veld", valt er te lezen. Maar klopt dat wel?

Beoordeling

Sky News heeft nooit aangekondigd dat de carrière van Christian Eriksen voorbij zou zijn. Noch Eriksen zelf, noch zijn management hebben daarover gecommuniceerd. Wél heeft Sky News een interview afgenomen met een sportcardioloog, die de kans weinig waarschijnlijk acht dat Eriksen ooit nog zal spelen. De post van fceredivisienl citeert Sky News fout en is daarmee misleidend en onwaar.

Feiten

Op 12 juni 2021 stond de voetbalwereld even stil toen Deens voetballer Christian Eriksen ineenstuikte tijdens de EK-wedstrijd Denemarken - Finland. Eriksen kreeg een hartstilstand en moest enkele minuten gereanimeerd worden. Zijn toestand was na enkele uren stabiel, al waren er meteen ook twijfels over zijn toekomst als professionele voetballer. Op 13 juni 2021 publiceerde Sky News een artikel waarin cardioloog Sanjay Sharma, professor in de sportcardiologie aan de St George's University in Londen, zich uitliet over de mogelijke toekomst van Eriksen.

"Het goede nieuws is dat hij nog leeft, het slechte nieuws is dat hij al bijna aan het einde van zijn carrière was. Zou hij nog een professionele wedstrijd spelen? Dat kan ik niet zeggen", zegt Sharma, die nog met Eriksen samenwerkte toen hij bij het Engelse Tottenham Hotspur speelde. "In het Verenigd Koninkrijk zou hij niet meer spelen. We zijn daar erg streng over." Sharma zetelt in de 'expert cardiac consensus group' van de Engelse Football Association en is consulent voor Cardiac Risk In The Young.

De uitspraak van Sharma is echter een voorspelling en uitsluitend gebaseerd op Engeland. Eriksen speelt momenteel in Italië, bij FC Internazionale Milano. Per SMS liet hij aan de spelersgroep weten dat hij zo snel mogelijk weer op het veld wil staan, dat meldt onder meer RTL Nieuws. Al zal dat mogelijk ook niet bij Inter zijn: in de Italiaanse competitie heerst er een streng defibrilatorverbod

Verder in het interview herhaalt Sharma "Ik weet niet of hij ooit nog zal spelen (...) hij stierf vandaag, al was het voor een paar minuten, hij stierf en zou een medisch professional hem nog eens laten sterven? Het antwoord is neen."

Christian Eriksen zou niet de eerste voetballer zijn die zijn carrière wél hervatte na een hartstilstand. Nederlands voetballer Daley Blind kreeg in augustus 2020 nog een vermoedelijke hartstilstand in een wedstrijd tegen Hertha Berlijn. Door zijn inwendige defibrillator bleef de schade beperkt. Blind speelt met een defibrillator door een ontstoken hartspier in 2019

Een verdere zoektocht naar artikelen van Sky News waarin het einde van de carrière van de 29-jarige voetballer wel bevestigd zou worden, toonde aan dat zo'n artikel niet bestaat. Sky News heeft zich niet definitief uitgesproken over de toekomst van Christian Eriksen. Kortom, het valt niet met zekerheid te zeggen of Eriksen nog zal spelen. Alleszins heeft Sky Sports nog niet definitief bericht over het definitieve einde van de carrière van de Deen.

Links

Instagrampost (gearchiveerd)

Artikel Voetbal International (gearchiveerd)

Artikel AD (gearchiveerd)

Artikel Sky News (gearchiveerd)

Artikel AD 2 (gearchiveerd)

Artikel RTL (gearchiveerd)

Artikel RTL 2 (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Inwendige defibrillator (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com