Quote over zelfmoord Jürgen Conings komt van Vlaamse satirische site

21.06.2021, 20:37 (CEST)

Een Nederlandse facebookgebruiker deelt een afbeelding (hier gearchiveerd) waarin alleen een quote te lezen is: "Jürgen Conings pleegde zelfmoord. Hij schoot zich 3 x door het hoofd." De quote wordt toegeschreven aan Vincent van Quickenborne, de Belgische minister van justitie.

Beoordeling

De uitspraak werd niet echt door de Belgische minister gedaan. De quote komt van de Vlaamse satirische website 'tScheldt. De satirische bijdrage wordt op Facebook in Nederland zonder context gedeeld, wat tot verkeerde conclusies bij lezers kan leiden.

Feiten

Wie op google zoekt op dit vermeende citaat, komt al snel bij de Vlaamse website 'tScheldt uit. Deze website, met als slogan 'Vlaamse satire', plaatste de bijdrage op 20 juni 2021 zonder verdere toevoegingen op hun website. Het platform twitterde de 'quote' ook diezelfde avond.

Dit is dan ook geen uitspraak die daadwerkelijk werd gedaan door de Belgische minister van justitie, of zoals hij door 'tScheldt wordt genoemd: de minister van Achterstand en Justitie.

Op de Nederlandse facebookpagina is niet duidelijk dat dit citaat van een satirische website afkomstig is. Het kan daardoor andere lezers op het verkeerde been zetten en doen geloven dat Van Quickenborne deze uitspraak zelf deed.

De Belgische militair Jürgen Conings werd op 20 juni 2021 dood aangetroffen in het Dilserbos. Het Belgische openbaar ministerie zegt dat er waarschijnlijk sprake is van zelfmoord met een vuurwapen, maar hier heeft de wetsdokter (forensisch arts) op maandagmiddag (21 juni) nog geen uitsluitsel over gegeven. 

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel 'tScheldt (gearchiveerd)

Tweet 'tScheldt(gearchiveerd)

Over Vincent van Quickenborne (gearchiveerd)

Over dood Jürgen Conings (gearchiveerd )

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com