Indiase regering maakt bezwaar tegen naam variant

21.06.2021, 15:46 (CEST)

Op Facebook wordt geclaimd (hier gearchiveerd) dat de Indiase regering stelt dat de Indiase variant, waar zo breed over wordt gesproken in westerse media, helemaal niet bestaat. Dat gebeurt aan de hand van een statement van de Indiase regering.

Beoordeling

Het statement van de regering is echt, maar het ontkent het bestaan van de mutant niet. De Indiase overheid verzet zich echter tegen het feit dat dit alom als de "Indiase variant" wordt betiteld.

Feiten

Het document met daarin het statement van de Indiase regering is echt. Op 12 mei 2021 kwam het Indiase Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn tevens met een persbericht van min of meer dezelfde strekking. Hierin staat dat de virusvariant B.1.617 door verschillende media ten onrechte de Indiase variant wordt genoemd. De Indiase regering geeft aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze term niet gebruikt voor deze mutatie, en dat gebruik door anderen dus ongefundeerd is.

Dat betekent dus niet dat de regering het bestaan van de variant ontkent. Ze maakt enkel bezwaar tegen de benaming die velen eraan geven. In zowel het statement als persbericht wordt de B.1.617-variant nadrukkelijk erkend. Volgens het RIVM, dat zelf de benaming "Indiase variant" tussen haakjes achter de officiƫle titel heeft gezet, wordt deze bijnaam gegeven omdat India het eerste land is waar de B.1.617-variant geconstateerd werd. Op dezelfde pagina is bovendien te zien dat de varianten B.1.1.7 (Brits), B.1.351 (Zuid-Afrikaans), P.1/P.2 (Braziliaans) en B.1.429/427 (Californisch) ook vernoemd zijn naar de regio waar zij voor het eerst vastgesteld zijn.

Het statement was gericht aan sociale platforms, met het verzoek berichtgeving waarin de term gebruikt wordt te verwijderen. Het heeft niet alleen de sociale media bereikt, maar ook de WHO heeft aan de oproep gehoor gegeven: de varianten krijgen voortaan een letter uit het Griekse alfabet toegewezen, in plaats van een geografische benaming. Dit om stigmatisering te voorkomen.

De bewering dat de Indiase regering de variant ontkent, klopt dus niet. De regering noemt de B.1.617-variant expliciet, maar verzet zich tegen de benaming "Indiase variant". Het land sprak overigens in eerdere persberichten zelf wel in dezelfde termen over varianten die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk, Braziliƫ en Zuid-Afrika zijn aangetroffen.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Statement Indiase regering (gearchiveerd)

Persbericht Indiase ministerie (gearchiveerd)

The Guardian over verzoek regering (gearchiveerd)

RIVM over varianten (gearchiveerd)

NU.nl over aanpassing namen varianten (gearchiveerd)

Indiase regering over andere varianten (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com