Geen enkele aanwijzing dat Trump prostaatkanker heeft

18.06.2021, 13:20 (CEST)

RT Dutch schrijft op Facebook en haar website (hier en hier gearchiveerd) dat de Amerikaanse oud-president Donald Trump prostaatkanker heeft. Volgens het medium is dat al in juni 2020 vastgesteld, maar is het nu uitgezaaid naar de lever, hart en longen en heeft Trump om die reden nog maar een maand te leven. Hij zou zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs te vinden dat Donald Trump prostaatkanker heeft. De oud-president verscheen recent nog aan de telefoon in een talkshow en wil later deze maand een bezoek aan Texas brengen. De kans dat iemand binnen een jaar na constatering aan prostaatkanker overlijdt is bovendien extreem klein. Ook slikt Trump met de intentie om kaalheid te voorkomen al jaren een prostaatkankermedicijn.

Feiten

De bewering is nergens anders op internet terug te vinden. Ook de bronnen die RT Dutch onderaan het artikel noemt, zijn onvindbaar. Trump zou met spoed overgebracht zijn naar het ziekenhuis, maar op 16 juni 2021 belde hij nog live met Sean Hannity in een uitzending van Fox News. De oud-president van de Verenigde Staten klinkt gezond en zegt niets over een eventuele ziekte. Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren bovendien dat Trump aan het eind van deze maand een bezoek zal brengen aan Texas.

Ook de claims dat bij Trump al in juni 2020 prostaatkanker was vastgesteld, zijn niet terug te vinden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de ziekte, als Trump die zou hebben gekregen, ‘zomaar’ naar veel andere delen van het lichaam uitzaait. Het is immers mogelijk om, wanneer iemand (nog) niet kiest voor behandeling, de prostaatkanker actief te volgen. Het zou zachtst gezegd zeer opmerkelijk zijn als Trump pas een jaar na constatering van de ziekte de eerste controle zou hebben.

Als er bij Trump in juni 2020 prostaatkanker zou zijn vastgesteld, dan zou dat zich in een heel vroeg stadium moeten hebben bevonden. Hij heeft namelijk aan het begin van diezelfde maand de jaarlijkse presidentiële medische keuring gehad en daarbij is geen kanker geconstateerd. Trump werd gezond verklaard.

Uit cijfers van het Radboud UMC blijkt dat alleen bij prostaatkanker in een vergevorderd stadium de kans op overleven niet bijzonder groot is. Na twee jaar zijn veruit de meeste Nederlandse patiënten met prostaatkanker in stadium 1 t/m 3 nog in leven. Van mensen met prostaatkanker in stadium 3, als de tumor al naar nabijgelegen weefsel of de zaadblaasjes is uitgezaaid, leeft na een jaar nog 97,3% en na twee jaar nog 93,1%. Dat zijn absolute cijfers, dus de zeven procent die het niet gered heeft, hoeft niet aan de prostaatkanker gestorven te zijn. Pas bij stadium 4, waar de veronderstelde kanker van Trump zich sinds kort zou bevinden, wordt de overlevingskans significant lager: 86,1% één jaar na diagnose en 69,7% twee jaar na diagnose.

Bij mensen van een wat oudere leeftijd - Trump is 75 jaar - groeit de tumor bovendien zeer langzaam. Het lijkt daarmee zeer onwaarschijnlijk dat de oud-president nu binnen een maand zal sterven, zeker als de ziekte pas een jaar geleden in een vroeg stadium werd vastgesteld. Desalniettemin is niet volledig uit te sluiten dat Trump prostaatkanker heeft, gezien dit bij zo’n veertig procent van de mannen ergens gedurende de levensloop voorkomt.

Daar staat weer tegenover dat Trump al jaren een prostaatkankermedicijn slikt tegen kaalheid. In Nederland is dit middel, finasteride, alleen op recept verkrijgbaar. Recent onderzoek van het Amerikaanse nationale kankerinstituut wees uit dat mensen die finasteride slikken 25% minder risico lopen op het krijgen van prostaatkanker.

Het staat vast dat er werkelijk geen enkel bewijs te vinden is dat Trump prostaatkanker heeft en binnen een maand komt te overlijden. Het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk dat dit zo is.

Links

Facebookpost RT Dutch (gearchiveerd)

Artikel RT Dutch (gearchiveerd)

Sean Hannity (Fox News) 16 juni 2021 (gearchiveerd)

AD over bezoek Trump aan Texas (gearchiveerd)

Actief volgen prostaatkanker (gearchiveerd)

Overlevingskans prostaatkanker Radboud UMC (gearchiveerd)

Medicinfo over prostaatkanker (gearchiveerd)

Fox over medische keuring Trump (gearchiveerd)

WNL over prostaatkankermedicijn Trump (gearchiveerd)

NYT over prostaatkankermedicijn Trump (gearchiveerd)

Medisch Contact over finasteride (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com