Video zonder tweede vliegtuig bij aanslagen Twin Towers getrukeerd

18.09.2021, 18:50 (CEST)

Op Facebook gaat een video rond (hier gearchiveerd) die zou bewijzen dat er bij de aanslagen op het World Trade Center in New York van 9 september 2001 helemaal geen vliegtuigen betrokken waren. Op de beelden ziet de kijker uit het niets, zonder vliegtuiginslag, een explosie ontstaan in de zuidelijke toren.

Beoordeling

Het beeld lijkt te zijn bewerkt. In de originele video, die wordt bevestigd door de maker, is het vliegtuig gewoon te zien.

Feiten

Tijdens de aanslagen van 11 september 2001 hebben veel New Yorkers en toeristen in de stad hun camera erbij gepakt om de gebeurtenissen vanuit hun perspectief vast te leggen. Zo ook Keith Lopez, die vijftig minuten aan beeldmateriaal op YouTube heeft geplaatst.

Op omstreeks 1 minuut 55 seconden is hetzelfde fragment te zien als hetgeen op Facebook wordt gedeeld. Bijna hetzelfde, want hier is wél heel duidelijk een vliegtuig zichtbaar. De veel hogere beeldkwaliteit is bovendien een indicatie dat het hier om de originele video gaat.

Tegenover persbureau AFP bevestigt Keith Lopez de maker van de beelden te zijn. Hij zegt geschokt te zijn dat zijn opnames worden misbruikt.

Opmerking:

In een eerdere factcheck van 14 juni 2021 concludeerde dpa dat het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk niet zichtbaar was door het perspectief van de cameraman. Dat blijkt onjuist en behoeft rectificatie. Het artikel is aangepast.

(stand van zaken: 18/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Beelden Keith Lopez (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com