Je mag nog steeds konijnen en vogels houden in Nederland

11.06.2021, 11:54 (CEST)

Volgens verschillende berichten op Facebook en Instagram zou het per 2023 verboden zijn om een konijn of vogel te hebben (hier en hier gearchiveerd). Ook zou er sprake zijn van een verbod op huisdieren en een verbod op het verbouwen van voedsel in je tuin. Maar wat klopt er van dat verhaal?

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Hoewel er begin juni wetswijzigingen in de Nederlandse Wet Dieren werden aangekondigd, die betrekking heeft op het houden van (huis)dieren, schrijft die wet niet dat het verboden is om konijnen of vogels te houden. Ook klopt het niet dat het überhaupt verboden is om huisdieren te houden of om voedsel in je tuin te verbouwen. Het bericht is dus onwaar.

Feiten

Sinds 19 april 2011 is er in Nederland een Wet Dieren van kracht. Volgens die wet - voor het laatst gewijzigd op 21 april 2021 - is het verboden om dieren te houden die niet behoren tot de aangewezen diersoorten of diercategorieën. Wél aanwezig op de lijst: een konijn en verschillende vogelsoorten. Het klopt dus niet dat het verboden zou zijn om deze dieren te houden.

Het is niet onlogisch dat er uitgerekend nu desinformatie wordt gedeeld over de Wet Dieren. Begin juni veroorzaakte een nieuw wetsvoorstel nog opschudding in het parlement. De Partij voor de Dieren had gelijk gekregen over hun wetsvoorstel om vanaf 2023 hokken en stallen in te richten op basis van het natuurlijk gedrag van dieren. Op donderdag 10 juni verzekerde demissionair minister van Landbouw Carola Schouten dat het geen betrekking heeft op gezelschapsdieren.

In diezelfde wet valt dus ook te lezen dat het niet verboden is om überhaupt huisdieren te houden. Ook het verbouwen van voedsel in de tuin is niet verboden. Daarover circuleerde in 2014 al nepnieuws en werd stellig ontkracht door het ministerie van Landbouw.

Kortom, wie een konijn of parkiet als huisdier heeft, moet niet vrezen dat hij of zij die zal moeten vrijlaten.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Instagrampost (gearchiveerd)

Wet Dieren (gearchiveerd)

Lijst diersoorten (gearchiveerd)

Artikel AD (gearchiveerd)

Telegraaf 10 juni (gearchiveerd)

Verbouwen voedsel (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com