Ronald Koeman blijft manager van FC Barcelona

04.06.2021, 14:38 (CEST)

Volgens de voetbalsite 'Soccer News NL' zou de Nederlander Ronald Koeman vertrekken als manager bij FC Barcelona (hier gearchiveerd). Koeman stond het afgelopen seizoen aan het roer bij de Catalaanse ploeg, maar na een evaluatiemoment met voorzitter Joan Laporta zou de relatie met de club onder druk staan. Barcelona zou ook twee weken de tijd hebben genomen om een vervanger te zoeken. Maar klopt dat wel?

Beoordeling

Hoewel voorzitter Joan Laporta inderdaad op zoek was naar een nieuwe manager voor FC Barcelona, heeft de club aangekondigd dat Koeman ook volgend seizoen zal blijven als trainer. Het nieuws dat Koeman zou vertrekken klopt dus niet en wordt door Soccer News NL ook niet gestaafd door bronnen.

Feiten

Op 29 mei 2021 plaatst Soccer News NL een artikel met sprekende titel op hun website: "Ronald Koeman vertrekt bij FC Barcelona". Op dat moment hadden noch Koeman, noch de club dat bevestigd. Wél was de toekomst van Koeman onzeker: voorzitter Joan Laporta had uitstel gevraagd om de positie van Koeman te bespreken. Ook zou hij op dat moment wel gesprekken voeren met potentiële nieuwe managers. Dat schrijft de Catalaanse zender TV3.

Na enkele gesprekken kwam de club met een nieuw statement: Koeman blijft volgend seizoen manager van FC Barcelona. Dat meldden eerst onder meer Italiaans voetbaljournalist Fabrizio Romano, maar werd later ook door de club officieel bevestigd. Hoewel het artikel van Soccer News NL het mogelijke vertrek van Koeman nuanceerde in de tekst, is de titel van het stuk daarmee onjuist.

Ook in Spaanse en Engelse media werd bericht over een mogelijk vertrek van Koeman. Daarbij werd echter telkens een bron geciteerd, zoals Mundo Deportivo en RAC1. Volgens dat radiostation was Barcelona 99 procent zeker dat Koeman zou vervangen worden, maar het resultaat blijkt anders. Koeman heeft bij Barcelona nog een contract lopen tot 2022. Barcelona eindigde dit seizoen derde in La Liga, maar won wel de beker van Spanje. 

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel TV3 (gearchiveerd)

Twitter Fabrizio Romano (gearchiveerd)

Twitter FC Barcelona (gearchiveerd)

Artikel Mundo Deportivo (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com