PCR-tests nog steeds in gebruik in Zweden

27.05.2021, 13:46 (CEST)

Zweden zou stoppen met het gebruiken van PCR-tests. De reden? Ze zouden niet betrouwbaar zijn en nog maanden na een infectie viraal RNA opsporen. Dat schrijft Frontnieuws, een website die wel vaker desinformatie verspreidt. Screenshots van dat artikel worden ook gedeeld op Facebook.

Beoordeling

De beweringen zijn fout. De PCR-tests worden nog steeds gebruikt in Zweden en worden als betrouwbaar gezien, zo bevestigde het Zweedse Agentschap voor Volksgezondheid.

Feiten

De PCR-tests worden nog steeds vermeld op de website van het Zweeds Agentschap voor Volksgezondheid als deel van het testbeleid. "In april en mei werden er ongeveer 350.000 PCR-tests afgenomen in Zweden. In totaal werden er al 9,7 miljoen PCR-tests afgenomen", zegt Jon Pelling, woordvoerder van het Zweeds Agentschap voor Volksgezondheid aan dpa. "Het plan is om op dit niveau te blijven testen. We beschouwen de PCR-test als betrouwbaar zo lang de test werd uitgevoerd naar de standaarden die in de gezondheidswet zijn vastgesteld."

De online gedeelde screenshots zijn afkomstig van een artikel op Frontnieuws. Dat verwijst naar een publicatie van het Zweeds Volksgezondheidsagentschap dat dateert van juli 2020 en voor het laatst werd geüpdate in november 2020.

In de publicatie staat wat al langer bekend is: een PCR-test kan goed een besmetting vaststellen, maar kan niet bepalen of iemand besmettelijk is. Dat is al langer een onderwerp waar regelmatig desinformatie over verspreid wordt, en dpa schreef er reeds een factcheck over.

Besmet en besmettelijk zijn twee verschillende dingen en daar loopt het ook hier opnieuw fout. Want hoewel iedere besmettelijke persoon besmet is, is niet elke besmette persoon besmettelijk.

Het is net die nuance die in de publicatie van het Zweeds Volksgezondheidsagentschap wordt meegegeven: "Viraal RNA kan weken na de besmetting opgepikt worden, maar dat wil niet zeggen dat men nog besmettelijk is. Meerdere wetenschappelijke studies suggereren dat de besmettelijkheid bij COVID-19 het grootst is bij het begin van de ziekteperiode." Daarom stelt het agentschap criteria op om te beoordelen wanneer een patiënt niet meer besmettelijk is, iets wat de PCR-test in de eerste plaats al niet kan.

Een fout positieve uitslag zal maar zelden voorkomen, zoals ook beschreven staat in dit artikel van microbioloog Marc Bonten (UMC Utrecht) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Post Frontnieuws (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over het onderscheid besmet-besmettelijk

Zweeds Agentschap voor Volksgezondheid

Persbericht Zweeds Agentschap voor Volksgezondheid (gearchiveerd)

Zweeds testbeleid corona (gearchiveerd)

Artikel Marc Bonten fout-positieve PCR-testuitslag NTVG (gearchiveerd)

Over Marc Bonten

Contact met het dpa-factcheckingteam: factcheck-netherlands@dpa.com