Er zit niets in coronavaccins wat arm magnetisch zou maken

25.05.2021, 14:38 (CEST)

Wereldwijd gaan video’s rond van mensen die een magneet op hun arm laten kleven, op de plek waar ze recent gevaccineerd zouden zijn. Ook in Nederland testen mensen deze merkwaardige theorie. In diverse video’s (zoals hier en hier) op Facebook laten mensen zien hoe de magneet op de meeste plekken op de arm niet blijft plakken, maar op de vaccinatieplaats wel. Hoe kan dit?

BEOORDELING: De claims zijn onjuist. Er zit niets in de coronavaccins wat ervoor zou kunnen zorgen dat magneten op de huid blijven plakken. Dit is een breedverspreide hoax.

FEITEN: Compilaties van video’s waarbij mensen magneten op hun arm plakken gingen de afgelopen tijd viral op sociale media als Facebook en Tiktok. De #magnetchallenge werd zelfs in het leven geroepen.

Deze #magnetchallenge is alleen nergens op gebaseerd. Magnetische materialen zijn altijd gemaakt van metaal. Ijzer is bijvoorbeeld magnetisch. Maar dat geldt niet voor alle metalen. Bij aluminium, koper en goud werkt het bijvoorbeeld niet.

Zowel de mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer, als de andere vaccins van AstraZeneca en Janssen bevatten volgens hun ingrediëntenlijsten geen metalen. Ook immunoloog Ger Rijkers, professor aan de University College in Utrecht, bevestigt dit aan dpa. "Maar zelfs al zou er een spoortje ijzer in een vaccin zitten, dan is dat absoluut onvoldoende om een magneet op je huid te laten kleven," voegt hij daarbij toe.

In andere vaccins, bijvoorbeeld die tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, zitten wel aluminiumverbindingen, en dus een vorm van metaal. Maar zoals eerder ook al benoemd, is aluminium niet magnetisch.

In een video van de BBC over de magnetentrend legt ook wetenschapper en magneetonderzoeker Eric Palm uit dat er geen reden is om aan te nemen dat de vaccins een magneet op de huid laten plakken. "De vaccinatienaalden zijn extreem klein. Dus zelfs als je een extreem magnetisch deeltje in iemand zou injecteren, dan zou het nog zo klein zijn dat het niet genoeg kracht zou hebben om een magneet op je huid te houden."

Is er dan een verklaring te vinden voor de vele video’s die het tegendeel proberen te bewijzen? De video’s kunnen op verschillende manieren tot stand zijn komen, bijvoorbeeld door een overgebleven lijmlaagje van een pleister die de magneet kort op zijn plek houdt, een plakkertje aan de magneet of simpelweg de oliën en het vocht op de huidoppervlakte. Trucs als het plakken van een lepel op je neus, of aan een munt likken en hem op je voorhoofd plakken werken hetzelfde.

---

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd: http://dpaq.de/GiSh9), video gearchiveerd: http://dpaq.de/Mi93u )

Facebookpost 2 (gearchiveerd: http://dpaq.de/wuA34, video gearchiveerd: http://dpaq.de/LFZRR)

Over magneten (gearchiveerd: http://dpaq.de/CQbR0)

Ingrediënten vaccins:
Moderna (gearchiveerd)
Pfizer (gearchiveerd)
AstraZeneca (gearchiveerd)
Janssen (gearchiveerd)

Over prof. dr. Ger Rijkers

Aluminium in vaccins (gearchiveerd: http://dpaq.de/4xrg7)

Over aluminium in vaccins (gearchiveerd: http://dpaq.de/zAh3o)

Uitlegvideo BBC (gearchiveerd: http://dpaq.de/Wgaak)

Trucs met lepels en munten

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com