Geen enkel bewijs dat vrouw PVV-leider Geert Wilders voor Pfizer werkt

21.05.2021, 21:14 (CEST)

In verschillende reacties en posts op Facebook wordt een foto gedeeld (voorbeeld) die stelt dat Geert Wilders niet uitgesproken tegen vaccinaties is omdat zijn vrouw, Krisztina Wilders, bij Pfizer zou werken. De claims zijn gebaseerd op oudere berichtgeving, maar de verhalen doen opnieuw de ronde nadat de PVV-leider op 21 mei via zijn sociale kanalen liet weten tegen het coronavirus gevaccineerd te zijn.

BEOORDELING

Er is geen enkel bewijs gevonden dat Krisztina Wilders bij Pfizer werkt. Dit wordt slechts op een paar webpagina’s zonder bronvermelding beweerd. Bovendien geeft een woordvoerder van Pfizer telefonisch aan dpa door dat de vrouw van de PVV-leider niet voor het bedrijf werkt.

FEITEN

De berichtgeving lijkt te zijn gebaseerd op een artikel van Weesdeweerstand.nl. Hierin wordt Wilders beschuldigd van het hebben van dubbele belangen, omdat zijn vrouw voor Pfizer zou werken. Hiervoor haalt de website twee bronnen aan: een tweet van Salman Khawaja van november 2020 en een lange blog op WantToKnow.nl. De bron die Khawaja voor zijn bewering gebruikt, rept echter met geen enkel woord over de vrouw van de PVV-leider.

De blog op WantToKnow.nl is afkomstig van auteur Guido Jonkers. In het stuk beweert Jonkers inderdaad dat Krisztina Wilders voor Pfizer werkt, maar ook hier wordt geen bron gegeven voor de bewering. De redactie van het medium is om opheldering gevraagd, maar dpa had op het moment van publicatie (21 mei) nog geen reactie ontvangen. Ook de Tweede Kamerfractie van de PVV had nog niet gereageerd.

Een woordvoerder van Pfizer laat telefonisch aan dpa weten dat de vrouw van Wilders niet voor het bedrijf werkt. "Dit bericht doet volgens mij al vijftien jaar de ronde. Zeer waarschijnlijk heeft mevrouw Wilders hier nooit gewerkt. Dat kan ik echter natuurlijk niet met honderd procent zekerheid beweren. Maar ik kan je in ieder geval zeggen dat ze op dit moment absoluut niet voor Pfizer werkt," aldus de woordvoerder.  

Helemaal uit te sluiten is het niet, maar hoogstwaarschijnlijk heeft Krisztina Wilders nooit voor Pfizer gewerkt. Doordat de bewering slechts op een paar webpagina’s zonder bronvermelding voorkomt, lijkt het hier te gaan om een broodjeaapverhaal. Bovendien geeft Pfizer zelf aan de vrouw van de PVV-leider niet in dienst te hebben.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd: https://archive.ph/buJmY)

Tweet Geert Wilders over vaccinatie (gearchiveerd: https://archive.ph/xmQ8r)

Weesdeweerstand.nl over vrouw Wilders (gearchiveerd: http://dpaq.de/N87aa)

Tweet Salman Khawaja (gearchiveerd: https://archive.ph/GIHdJ)

WantToKnow.nl over Geert Wilders (gearchiveerd: https://archive.ph/ZXfzo)

Guido Jonkers

Tegenwicht.org over Wilders en Pfizer (gearchiveerd: http://dpaq.de/pA4VV)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com