Elektrische deelauto’s uit Parijs staan opgeslagen vanwege beëindigd contract

19.5.2021, 16:15 (CEST)

Het is een opvallend beeld. Rijen aan kleine auto’s staan verlaten in een veld, sommigen in niet de beste staat. Wat is hier aan de hand? Volgens een man op Facebook zou dit een vuilnisbelt zijn, in de buurt van Parijs. De elektrische auto’s zouden problemen met de accu-opslagcellen hebben. Vervangen zou duurder zijn dan een nieuwe auto, en dus belandden de auto’s bij het grof vuil. "Ten tweede zal geen enkele stortplaats of afvalverwerker toestaan dat de batterijen daar worden weggegooid," schrijft de man. De elektrische auto’s zouden dus moeten verpieteren op een braakliggend terrein 'terwijl hun accu’s giftige stoffen afvoeren naar de grond'.

BEOORDELING: Het klopt niet dat de auto’s een probleem met de accu hebben en daarom op het veld staan. Ze waren onderdeel van een deelautoproject, maar dit werd geen succes en daarom werd het contract beëindigd. Sindsdien staan de auto’s opgeslagen in de gemeente Romorantin-Lanthenay. Het is de bedoeling dat de nog bruikbare auto’s worden doorverkocht.

FEITEN:

De vele auto’s op de foto’s zijn van Autolib en waren onderdeel van een deelauto-programma in Parijs. De deelauto’s moesten bij de lancering in 2011 een ware revolutie in het transport in de stad teweegbrengen. Die revolutie bleef uit. Het aantal abonnees viel tegen. Waar het plan was dat Autolib in 2023 een winst van 56 miljoen euro zou behalen, stond het bedrijf in 2018 voor miljoenen euro’s in het rood. In 2018 trok de gemeente Parijs daarom de stekker uit het project.

Er was dus geen sprake van een technisch probleem, waardoor de auto’s buiten gebruik raakten. Dit had te maken met het eindigen van het contract. Het project liep wel nog een tijdje door in Bordeaux en Lyon, onder de namen Bluely en Bluecub. Maar ook die twee services hielden er in augustus 2020 mee op.

Maar wat doen deze auto’s van het geflopte project dan op dit veld? Het is in de eerste plaats geen vuilnisbelt in Parijs, zoals de Facebookgebruiker beweert. De auto’s staan opgeslagen op het terrein van een oude fabriek in Romorantin-Lanthenay, zo’n tweehonderd kilometer ten zuiden van Parijs.

De Bolloré-groep, de eigenaar van Autolib, kreeg na het eindigen van het contract in Parijs de opdracht om de auto’s weg te halen uit de stad. Zo kwamen de auto’s op de verlaten parkeerplaats van de gesloten fabriek terecht. De 4000 ongewenste auto’s werden in fases verkocht. Twee bedrijven kochten volgens Franceinfo het grootste deel op: Autopuzz en Atis Production.

Volgens de directeur van Atis Production is er geen risico op bodemverontreiniging door de batterij van de auto’s, zoals online wordt beweerd. Tegen Franceinfo laat hij weten: "Onze voertuigen staan volgens de regels gestald. De brandweer is op de hoogte, de stallingsplaats is goed georganiseerd. Alle batterijen zijn verwijderd." Het aluminium frame van de auto’s zou ook het risico op roestvervuiling richting de grond beperken.

De DREAL, de Franse controle-instantie voor voertuigen, noteerde in februari 2020 wel verschillende schendingen van de milieuregels op een van de opslagplaatsen van de deelauto’s. Het ging om 'goedkeurings-' en 'registratiefouten' en om een probleem met de brandveiligheid. De opslagplaats zou in januari 2021 nog steeds niet helemaal in orde zijn geweest. De eigenaar kreeg daarom nog een waarschuwing om te zorgen dat alles aan de regels voldeed.

De auto’s staan bij de fabriek te wachten op een tweede leven. Volgens persbureau Reuters werden al meer dan 2500 exemplaren doorverkocht. Volgens nieuwssite ActuParis wordt een deel van de resterende auto’s binnenkort mogelijk gebruikt voor een "industrieel project". Het gaat daarbij om de auto’s die aan de buitenkant zijn beschadigd, maar waarvan het interieur nog bruikbaar is.

Op de wijdverspreide foto’s is dus geen vuilnisbelt in Parijs te zien. De auto’s ondervonden geen problemen met de accu, maar werden uit Parijs gehaald vanwege de opzegging van een contract in 2018. Sindsdien wordt er gezocht naar een tweede leven voor de auto’s.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/bud.bj.3/posts/478324390067607
(gearchiveerd: https://archive.ph/u1Eza )

Over start en ondergang Autolib: https://www.thelocal.fr/20180619/wheels-set-to-come-off-paris-autolib-electric-cars/
(gearchiveerd: https://archive.ph/E642W )

Stop van Bluely en Bluecub: https://www.capital.fr/auto/bollore-arrete-aussi-ses-equivalents-dautolib-a-lyon-et-bordeaux-1376967
(gearchiveerd: https://archive.ph/ws3S2 )

Artikel ActuParis: https://actu.fr/ile-de-france/paris_75056/trois-ans-apres-la-fin-d-autolib-a-paris-un-millier-de-voitures-electriques-attendent-une-seconde-vie_40061230.html
(gearchiveerd: https://archive.ph/3o1nf )

Locatie Romorantin-Lanthenay: http://dpaq.de/cBGOC

Artikel Franceinfo: http://dpaq.de/l8w7t
(gearchiveerd: https://archive.ph/wUgK1 )

Over de DREAL: https://www.angloinfo.com/how-to/france/transport/vehicle-ownership/dreal
(gearchiveerd: https://archive.ph/FfyQz )

Factcheck Reuters over Autolib: http://dpaq.de/oezeo
(gearchiveerd: https://archive.ph/EcTPS )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com