Ook kinderen kunnen COVID-19 oplopen

19.05.2021, 17:03 (CEST)

Een videoclip van een Amerikaanse vrouw die een toespraak houdt wordt in verschillende landen gedeeld op sociale media. Een Nederlands facebookgebruiker geeft haar "volkomen gelijk" (hier gearchiveerd). De vrouw stelt zichzelf voor als een onderzoekster. Tijdens haar geëmotioneerd betoog claimt de vrouw dat het vaccineren van kinderen tegen corona niet nodig is, aangezien kinderen niet ziek worden van COVID-19. In een jaar zouden er volgens haar 226 kinderen gestorven zijn, maar niet allemaal aan COVID-19. Kinderen massaal vaccineren tegen corona is volgens haar dan ook een 'genocide'.

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. Kinderen worden doorgaans minder ziek van COVID-19 dan volwassenen, maar ze kunnen de ziekte zeker oplopen. Ze spelen ook een rol bij de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus. Er stierven meer dan 226 Amerikaanse kinderen aan corona sinds het begin van de pandemie, en er is nog geen sprake van massale vaccinatie van kinderen in de VS.

FEITEN:

Haar toespraak werd gefilmd op 13 april 2021, toen ze verscheen voor de Board of Supervisors van de provincie Orange in Californië (vanaf 1:42:20). Die provinciale commissie bestaat uit lokaal verkozen personen en overziet het management van de lokale overheid.

De vrouw was er in haar hoedanigheid van burger, nadat ze daar een verzoek toe indiende. Dat verklaart de griffie van de commissie aan dpa. Maar wie ze exact is valt niet meer te achterhalen. "Ze heeft haar naam niet gedeeld voor ze aan haar betoog begon, en we hebben geen enkele manier om haar identiteit alsnog te achterhalen. We ontvangen veel verzoeken van burgers om te mogen komen spreken", zo voegt de griffie er nog aan toe.

Kinderen kunnen wel degelijk besmet raken met het coronavirus en COVID-19 krijgen, in tegenstelling tot wat de vrouw claimt. Maar ze worden zelden ernstig ziek. Meestal hebben ze mindere en mildere klachten dan een volwassene met COVID-19. Ze zijn ook op hun beurt besmettelijk, maar over het algemeen geldt dat de besmettelijkheid toeneemt met de leeftijd.

Het is niet uitgesloten dat bij sommige kinderen het ziekteverloop wel ernstig is, en in de VS is het aantal kinderen dat gehospitaliseerd wordt aan het stijgen. Eén op drie kinderen die in het ziekenhuis terecht komt met corona, belandt ook op de IC. Dat is evenveel als volwassenen.

Daarnaast lopen de ernstig zieke kinderen ook kans om inflammatoir multisysteemfalen te ontwikkelen, een zware en gevaarlijke complicatie. Verschillende organen en lichaamsdelen raken ontstoken en dat kan leiden tot levensbedreigende problemen, zo schrijft de Harvard Medical School.

Alleen al in de VS waren er tussen 1 maart 2020 en 30 april 2021 anderhalf miljoen coronagevallen bij kinderen tussen de 11 en 17 jaar. De Amerikaanse Vereniging voor Pediatrie legt dat getal nog een stuk hoger: zij schattten dat er 3,9 miljoen coronagevallen waren bij kinderen tussen 0 en 20 jaar sinds het begin van de pandemie.

Volgens de vrouw zouden er in de loop van een jaar 226 kinderen overleden zijn, maar niet allemaal door COVID-19. Ze specificeert niet exact over welke tijdsperiode of geografische locatie ze het heeft. Volgens het CDC, het Centers for Disease Control and Prevention, stierven er tijdens de hele pandemie 287 kinderen tussen 0 en 17 jaar aan COVID-19. Het gaat daarbij om zowel vermoedelijke als bevestigde gevallen.

Verder spreekt ze ook van massavaccinatie van kinderen. Daar is in de VS voorlopig nog geen sprake van, en al zeker niet ten tijde van haar betoog. Het Pfizervaccin werd op 10 mei 2021 goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 12 tot 15 jaar (het was al goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar). Jongere kinderen worden voorlopig uitgesloten, maar Pfizer heeft wel lopende studies bij kinderen vanaf 6 maanden tot 11 jaar. Die gingen begin april van start.

In Europa onderzoekt het Europees Geneesmiddelenagentschap momenteel of het Pfizervaccin ook hier goedgekeurd kan worden voor kinderen tussen 12 en 15 jaar.

De specifieke videoclip heeft Tsjechische ondertitels en leidt terug naar een Tsjechische antivax-website.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/102561201917244/videos/821808962087179 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZkXLn)

Gearchiveerde videoclip: http://dpaq.de/A2uiC

Volledige video meeting Board of Supervisors: https://ocgov.granicus.com/player/clip/4083?view_id=8&redirect=true

Over Board of Supervisors Organge County: https://board.ocgov.com/about-board en agenda: https://board.ocgov.com/meetings-agendas

RIVM COVID en kinderen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen (gearchiveerd: http://dpaq.de/RPFrn)

Emma kinderziekenhuis (Amsterdam) COVID en kinderen: https://www.amc.nl/web/mijn-kind-heeft-een-afspraak-1/emma-kinderziekenhuis-1/kinderzorg-landingspagina-ekz/kinderen-en-het-coronavirus.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/REE8N)

Amerikaanse coronaoverlijdens per leeftijd: https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm#SexAndAge

Toename coronagevallen kinderen US: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/pediatric-hcp.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/qFXAd)

Persbericht FDA goedkeuring Pfizer 12-15 jaar: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use (gearchiveerd: http://dpaq.de/7PkYF)

Persbericht Pfizer studies jonge kinderen: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-biontech-announce-positive-topline-results-pivotal (gearchiveerd: http://dpaq.de/pCUnM)

EMA Pfizer 12-15 jaar: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-evaluating-use-covid-19-vaccine-comirnaty-young-people-aged-12-15 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uOcc5)

Bericht Amerikaanse Vereniging voor Pediatrie: https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/EBnWC)

MISC-C bij kinderen met COVID-19: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mis-c-in-kids-covid-19/symptoms-causes/syc-20502550 en http://dpaq.de/1TWvf (gearchiveerd: http://dpaq.de/MKAJb)

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com