Video nepbegrafenis heeft niets te maken met conflict Israël-Palestina

14.05.2021, 18:24 (CEST)

Op Facebook en Twitter gaat een video rond die suggereert dat Palestijnen een nepbegrafenis houden. Op de beelden is te zien hoe een groep mensen een brancard met een vermeend dood persoon erop dragen, totdat er sirenes klinken. Iedereen, inclusief de ‘dode’, rent weg. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De video is echt, maar al ruim een jaar oud. Vermoedelijk is deze afkomstig uit Jordanië aan het begin van de coronacrisis. Volgens berichtgeving probeert een groep jongeren uit het land op deze manier de quarantaineregels te omzeilen. De video heeft dus niks te maken met het huidige conflict tussen Israël en Palestina.

FEITEN: Wie de video door de zogeheten ‘Keyframe analysis’ van InVid haalt, komt een groot aantal recente zoekresultaten tegen die suggereren dat hier Palestijnen te zien zijn die vluchten zodra ze het luchtalarm horen. Echter komen er ook oudere resultaten naar voren, van eind maart 2020. In de meeste posts over deze beelden wordt erbij vermeld dat het gaat om Jordanese jongeren. Het enige medium dat erover schrijft is 24.ae uit de Verenigde Arabische Emeraten.

Zij plaatsten de video al op 24 maart 2020 en geven erbij aan dat het om jongeren uit Jordanië gaat die door een begrafenis te veinzen de geldende coronamaatregelen in het land proberen te omzeilen. Zodra ze sirenes horen gaan ze ervandoor. Hoe betrouwbaar dit medium is en of het tafereel zich daadwerkelijk in Jordanië afspeelde, is moeilijk te controleren. Maar in ieder geval is duidelijk dat het hier niet gaat om een luchtalarm en om het huidige conflict tussen Israël en Palestina.

--- 

Links:

Video Facebook: http://dpaq.de/XlXcv (gearchiveerd: https://archive.ph/NNOIb)

Video Twitter: http://dpaq.de/0iXXM (gearchiveerd: http://dpaq.de/3NAeA)

witzHappening op Twitter: http://dpaq.de/HqUML (gearchiveerd: http://dpaq.de/3I3xU)

24.ae op Twitter: http://dpaq.de/edw8w (gearchiveerd: http://dpaq.de/KLLXn)

24.ae: https://24.ae/

InVid: http://dpaq.de/1jkfD

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com