Gedeelde AD-voorpagina is getrukeerd, citaat Hugo de Jonge is niet echt

12.05.2021, 15:52 (CEST)

Op een afbeelding van een vermeende voorpagina van het Algemeen Dagblad staat een opvallend citaat dat wordt toegeschreven aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. "De Jonge legt uit: .. het vaccinatieprogramma is een onderdeel van de ontwikkeling. Dat mensen nu sterven hebben we ingecalculeerd", is er te lezen. Een Facebookgebruiker deelt de afbeelding (hier gearchiveerd) en vertelt te zijn geblokkeerd op De Jonge’s ‘politieke pagina’ nadat hij het interview van het AD deelde. Ook in februari 2021 ging deze AD-pagina al rond op sociale media (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: De voorpagina is gefotoshopt. Deze kop en dit citaat hebben niet echt in het AD gestaan. Het is een getrukeerde versie van de voorpagina van 29 januari 2021. Op de daadwerkelijke voorpagina is wel een artikel over de kritiek op het vaccinatiebeleid te lezen. Het citaat over het incalculeren van sterfte stond daarentegen niet in het werkelijke artikel. Er is tevens nergens anders bewijs te vinden dat De Jonge dit in een interview met een andere krant heeft gezegd.

FEITEN: Het grootste deel van de tekst op de gefotoshopte voorpagina is niet te lezen. Alleen de kop, het citaat eronder en de drie zinnen in de rechterbovenhoek zijn duidelijk zichtbaar. Ook de datum is niet duidelijk in beeld.

De foto van columniste Nynke de Jong, met de kop ‘Dag Nynke’ erbij, geeft een eerste indicatie voor de datum waarop deze voorpagina moet zijn verschenen. De Jong nam eind januari 2021 afscheid als AD-columnist.

Naast de grote foto van Hugo de Jonge zijn de namen van de journalisten te ontrafelen die dit artikel zouden hebben geschreven: Edwin van der Aa en Jan Hoedeman. Zij publiceerden samen op 29 januari 2021 een artikel dat op de website van het AD verscheen. Deze online versie toont veel gelijkenissen met de drie hoofdpijlers in de rechterbovenhoek van de gedeelde afbeelding. Dit artikel gaat ook over het achterblijven van de Nederlandse coronavaccinaties in vergelijking met andere Europese landen en de onvrede in de Tweede Kamer.

Dpa sprak met journalist Edwin van der Aa. Hij bevestigt dat de gedeelde voorpagina niet echt is. "Ik kan me dit citaat sowieso niet herinneren. Het staat ook niet in de tekst van het artikel dat wij wel hebben geschreven," vertelt hij. "Ik kan daarom alleen maar concluderen dat dit citaat vals is."

Via Van der Aa kreeg dpa inzage in de opmaak van de daadwerkelijke voorpagina van 29 januari 2021. Deze komt overeen met de gedeelde afbeelding op Facebook, met uitzondering van de kop en het citaat onder de foto van De Jonge. De daadwerkelijke kop was "De Jonge belooft beterschap". Ook in online krantenkiosk Blendle is het artikel te vinden met deze kop. Het artikel dat bij deze kop hoort is inderdaad het artikel van Hoedeman en Van der Aa, dat dezelfde dag ook online verscheen.

De voorpagina die dpa inzag is van het Algemeen Dagblad. De gedeelde foto op sociale media toont het Rotterdams Dagblad, een regionale variant van het AD. De voorpagina van deze regio-editie was volgens het AD gelijk aan de algemene editie.

Het opzienbarende ‘citaat’ dat aan Hugo de Jonge wordt toegeschreven is niet voor dit artikel tegen journalisten van het AD geuit. Ook in andere online artikelen van Nederlandse kranten is deze uitspraak niet terug te vinden. Het lijkt hier dus te gaan om een verzonnen citaat. 

---

Links:

Facebookpost 1: https://www.facebook.com/Paragnost.jootje/posts/3968181753258818
(gearchiveerd: https://archive.ph/sdfmn )

Facebookpost 2: http://dpaq.de/U1Jih
(gearchiveerd: https://archive.ph/jJgCs )

Afscheid Nynke de Jong: http://dpaq.de/iwXV5
(gearchiveerd: https://archive.ph/dUvqh )

Online versie AD-artikel: https://www.ad.nl/politiek/de-jonge-belooft-komende-weken-trekken-we-been-echt-bij-met-coronaprikken~aaa59300/
(gearchiveerd: https://archive.ph/8mdAo )

Blendle-kop voor artikel: http://dpaq.de/ev683
(gearchiveerd: https://archive.ph/laSM4 )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com