Politieagenten achternagezeten in Indisch dorp tijdens feest

11.05.2021, 15:20 (CEST)

Een video zou tonen hoe een groep Indische dorpelingen korte metten maakt met een coronatest- en vaccinatieteam. "Ze doorzien de V-fraude!", schrijft een Facebookgebruiker er nog bij (hier gearchiveerd). Op de bevende beelden is te zien hoe een groep mensen stenen en andere voorwerpen gooit naar een team in beige uniforms. De dorpelingen zitten hen achterna en uiteindelijk trekt het team zich terug naar hun voertuigen.

BEOORDELING: De bewering over wat er zich afspeelt is fout. De beelden werden gefilmd in Saraikela, een plaats in het oosten van India, op 23 april 2021. Politie werd daar weggejaagd nadat ze een druk dorpsfeest wilden opbreken. Het gaat dus niet om coronatest- of vaccinatieteams.

FEITEN: De afgelopen maand verslechtert de coronasituatie in India met de dag. Toch besloten mensen in het dorp Saraikela, in de oostelijke provincie Jharkhand, om een dorpsfeest te organiseren. Daar werden de beelden op 23 april gefilmd.

Ze verschenen voor het eerst op de website van het Hindu nieuwskanaal NDTV en verschillende Indische media rapporteerde over het incident. Daar werden telkens de correcte feiten meegeven: het gaat om politieagenten die verjaagd worden, geen coronatest- of vaccinatieteams. Toch ontstond ook in India zelf een verkeerd verhaal, en de video werd al gefactcheckt door India Today.

In het dorp werd een 'mela', een feest, georganiseerd. Het evenement trok honderden mensen aan. De politie was aanwezig in een poging om het feest een halt toe te roepen. Daarop werden de agenten aangevallen en achternagezeten door de dorpbewoners. Er is dus geen enkele link met coronavaccins of -tests. Op de dag van het evenement waren er in de provincie Jharkhand 7,595 nieuwe besmettingen vastgesteld en vielen er 106 doden.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/royke74/posts/10225486477498990 (gearchiveerd: http://dpaq.de/7sZTC)

Video (gearchiveerd): http://dpaq.de/kakKD

Factcheck India Today: https://www.indiatoday.in/fact-check/story/fact-check-this-video-is-not-of-villagers-chasing-away-covid-vaccination-squads-1796769-2021-04-30 (gearchiveerd: http://dpaq.de/jFUTC)

Oorsprong video NDTV: https://www.ndtv.com/india-news/watch-cops-go-to-stop-mela-in-jharkhand-village-thrashed-with-sticks-2420628 (gearchiveerd: http://dpaq.de/L8DhM)

Artikel over incident in India Today: https://www.indiatoday.in/coronavirus-outbreak/story/asked-to-stop-mela-amid-raging-covid19-jharkhand-villagers-pelt-stones-at-cops-saraikela-1794532-2021-04-24 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ap8vn)

WHO COVID Dashboard India: https://covid19.who.int/region/searo/country/in

NOS over coronasituatie in India: https://nos.nl/artikel/2379841-besmettingen-india-gaan-hard-door-virusmutaties-en-niet-naleven-maatregelen (gearchiveerd: http://dpaq.de/prNWa)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com