Uitzonderingsticker bij Ikea was niet verplicht, actie inmiddels gestopt

10.05.2021, 14:54 (CEST)

Op sociale media is veel verontwaardiging over stickers die zouden worden uitgedeeld bij de ingang van woonwinkel Ikea. Volgens verschillende berichten zouden mensen die geen mondkapje kunnen of willen dragen een gele sticker moeten opplakken voor toegang tot de winkel. "Vandaag bij ikea; als je zonder mondkapje naar binnen gaat ben je verplicht een gele sticker zichtbaar op je kleding te dragen," schrijft een Facebookgebruiker (hier gearchiveerd). In andere berichten maken mensen vergelijkingen tussen deze gele sticker en de ster die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: Veel van de beweringen die over de stickers rondgaan kloppen niet. De sticker werd alleen aangeboden bij het Ikea-filiaal in Delft, het was geen landelijk beleid van de meubelketen. Daarnaast waren de stickers altijd vrijwillig om te dragen. Ze dienden alleen om scheve gezichten en opmerkingen van andere winkelbezoekers en medewerkers te voorkomen. Inmiddels is ook de Ikea in Delft gestopt met de stickers.

FEITEN: Het dragen van een mondkapje is bij Ikea verplicht, net als in andere gesloten openbare ruimten. In sommige gevallen is een uitzondering mogelijk.

Op een foto die online rondgaat is de sticker te zien die voor commotie zorgt. Het gaat om een afbeelding van een geel mondkapje, met het woord 'uitzondering' eronder.

De stickers werden inderdaad kortstondig uitgedeeld bij de winkel in Delft, bevestigt een woordvoerder van Ikea aan dpa. De winkel begon daarmee op 6 mei. "Maar gisteren zijn zij daar ook weer mee gestopt, toen de commotie online ontstond," licht de woordvoerder toe.

Volgens Ikea was de sticker vrijblijvend en bedoeld voor mensen die vanwege een medische indicatie geen mondkapje konden dragen. "Het was geen verplichting," vertelt de woordvoerder. "Hij was enkel voor de duidelijkheid voor andere klanten en medewerkers". Door het dragen van de sticker zouden boze blikken en opmerkingen van andere winkelbezoekers voorkomen kunnen worden.

Het filiaal in Delft stopte op zondag (9 mei) direct met de stickers, toen online commotie ontstond en er associaties ontstonden met de Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Dat is natuurlijk nooit onze intentie geweest, en wij bieden daar onze excuses voor aan," aldus de Ikea-woordvoerder.

---

Links:

Facebookpost 1: https://www.facebook.com/marjolein.jansen/posts/4268328303191625
(gearchiveerd: https://archive.ph/RhLiK )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/heenskrachtigevoeding/posts/3969313116484738
(gearchiveerd: http://dpaq.de/3gufL en https://archive.ph/hXKIN )

Ikea over coronamaatregelen: https://www.ikea.com/nl/nl/customer-service/shopping-at-ikea/#83eafef0-a2ad-11eb-b92e-b79ea6a983e9
(gearchiveerd: https://archive.ph/qNq4F )

Uitzonderingen mondkapjesplicht: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-ziekte
(gearchiveerd: https://archive.ph/xbSWs )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com