Malieveld na het boerenprotest versus festivalweide Pukkelpop 2017

05.05.2021, 14:48 (CEST)

Op sociale media gaat een afbeelding rond waarin het Malieveld in Den Haag zou zijn afgebeeld na het boerenprotest en de klimaatstaking in 2019 (hier gearchiveerd). Op de bovenste afbeelding, de 'klimaatstaking', is een veld vol afval en achtergelaten spullen te zien. De onderste foto, het boerenprotest, toont eerder een leeg Malieveld. Maar klopt de vergelijking wel?

BEOORDELING: De bovenste afbeelding toont een camping in het Belgische Kiewit, na het Pukkelpop-festival in 2017, niet het Malieveld in Den Haag. De onderste afbeelding toont wél het Malieveld, al is het niet duidelijk waar de afbeelding vandaan komt. De boodschap is naast onwaar ook misleidend: hoewel de boeren weinig tot geen afval achterlieten, was het Malieveld na de betoging enorm beschadigd.

FEITEN: Het Malieveld kreeg in september en oktober 2019 meermaals bezoek van protesterende menigtes. Op 27 september verzamelden meer dan 35.000 klimaatbetogers op de grote grasvlakte in Den Haag. Op 1 oktober reden 2.200 traktoren naar het Malieveld, om er te protesteren tegen de onterechte kritiek en gewijzigde regelgeving. De afbeelding zou die twee gebeurtenissen moeten tonen, al gebruikt het daarvoor fout beeldmateriaal.

Een zoekopdracht op Google toont dat de bovenste afbeelding helemaal geen betoging op het Malieveld is, maar een achtergelaten camping van het Pukkelpop-festival in het Hasseltse Kievit, editie 2017. De foto schept een verkeerd beeld over het afval dat de klimaatbetogers achterlieten tijdens de manifestatie op 27 september. De afbeelding is niet uniek: op sociale media duiken regelmatig nepbeelden op van afval dat tijdens klimaatbetogingen zou zijn achtergelaten.

Het onderste beeld toont wél het Malieveld. Dat valt af te leiden uit de omgeving en werd al eerder aangetoond door factcheckers van NU.nl. Toch is ook bij die afbeelding een impliciete misleidende verwijzing merkbaar. Hoewel er niet meteen afval op de foto zichtbaar is, berichtten verschillende media wel over de schade die de boeren met hun traktoren hebben aangericht. Een hoop boeren besloot uiteindelijk om de schade zelf te herstellen.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3004972489577983&set=a.271907526217840&type=3&theater (gearchiveerd: http://dpaq.de/goktq)

AD klimaatprotest: https://www.ad.nl/nieuws/meer-dan-35-000-mensen-bij-klimaatmars-den-haag-eindpunt-verplaatst-door-drukte~a80d8c37/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/cx71I)

Artikel DVHN: https://www.dvhn.nl/groningen/Vijf-vragen-over-het-boerenprotest-waarbij-trekkers-naar-Den-Haag-gaan-24875092.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/vfkzB)

Artikel HLN Pukkelpop: https://www.hln.be/pukkelpop/zoveel-afval-laten-festivalgangers-alweer-op-camping-van-pukkelpop-achter~a87b2890/?fbclid=IwAR1eSnItuu0BLDZKQ2HAmmtrqftF5T-aKYc1dtYt4izQh2iApvNrZqZT0cY (gearchiveerd: http://dpaq.de/hOtef)

Artikel FvD: https://www.ad.nl/tilburg/fvd-heeft-geen-spijt-van-hoaxfoto-klimaatspijbelaars-mcdonalds-tilburg-hoe-konden-wij-dit-nou-weten~a313876a/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/YqXFe)

AD nepfoto: https://www.ad.nl/buitenland/opnieuw-nepfoto-ingezet-tegen-klimaatbetogers~ae81c0fd/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/K9TcO)

Factcheck NU.nl: https://www.nu.nl/nucheckt/6001328/nucheckt-opnieuw-misleidende-foto-verspreid-na-klimaat-en-boerenprotest.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/BTJRf)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com