Onbetrouwbaar artikel is geen bewijs voor link tussen Pfizervaccin en prionziekten

05.05.2021, 15:22 (CEST)

Een artikel in het tijdschrift Microbiology & Infectious Diseases zou aantonen dat het Pfizervaccin tegen COVID-19 kan leiden tot zogenaamde prionziekten. Het vaccin zou op lange termijn neurodegeneratieve ziekten zoals ALS en Alzheimer kunnen veroorzaken. Dat schrijft de website Frontnieuws, aan de hand van deze vermeende studie. Ook op Facebook wordt de publicatie van het tijdschrift gedeeld.  

BEOORDELING: Er is geen bewijs en het is biologisch extreem onwaarschijnlijk dat het mRNA-vaccin van Pfizer leidt tot ALS, Alzheimer of prionziekten. Het onderzoek waarin deze claim wordt gedaan is volledig onbetrouwbaar. De schrijver van het artikel legt niet uit hoe hij tot zijn conclusies is gekomen. Deze uitleg is een vereiste voor een betrouwbaar wetenschappelijk artikel. Diverse wetenschappers ontkrachtten de beweringen. Deze studie kan daarom worden gezien als onjuist.

FEITEN: Het artikel waarop Frontnieuws en Facebookgebruikers zich baseren werd begin 2021 gepubliceerd in het Journal of Microbiology and Infectious Diseases. Dit journal is onderdeel van Scivision Publishers, een uitgever die bekendstaat om het uitgeven van zogenaamde ‘rooftijdschriften’. Het enige doel van deze journals is het verdienen van geld. Er wordt geen goede redactie of ‘peer review’ gedaan op de aangeleverde artikelen. Het Journal of Microbiology and Infectious Diseases staat ook niet in de Directory of Open Access Journals (DOAJ). Dit is een lijst met betrouwbare wetenschappelijke tijdschriften die openbaar toegankelijk zijn.

In de studie van dr. J. Bart Classen wordt beweerd dat het Pfizer mRNA-vaccin tegen COVID-19 zou kunnen leiden tot zogenaamde prionziekten en Alzheimer. Een prion is een eiwit die net verkeerd in elkaar steekt. Deze ene vervormde eiwit kan hierna ook andere eiwitten vervormen. Dat kan leiden tot een aantal zeldzame ziekten, waaronder de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Dit is een neurodegeneratieve aandoening, een parapluterm voor allerlei aandoeningen die te maken hebben met neuronen in de hersenen. Ook Alzheimer en Parkinson vallen hieronder.

Verschillende wetenschappers spraken zich al uit tegen de claims die Classen doet in zijn artikel. Dr. Angela Rasmussen, viroloog bij de Amerikaanse Georgetown Universiteit zei eind maart tegen USA Today dat Classen’s artikel "helemaal geen wetenschappelijk waarde heeft."

Wetenschapper en chirurg David Gorski, redacteur bij de blog Science-Based Medicine, zette in een uitgebreid artikel uiteen waarom de bevindingen van Classen niet kloppen. Volgens Gorski is er "nul bewijs" om Classens idee te onderbouwen en "is er zo goed als geen biologische waarschijnlijkheid" dat het Pfizervaccin kan leiden tot prionziekten, Alzheimer of ALS.

Ook wijst Gorski erop dat er in het artikel maar een paar zinnen worden gewijd aan de methode waarop Classen tot zijn conclusies kwam. "Hij claimt de mRNA sequentie uit het Pfizervaccin te hebben ‘geanalyseerd’, maar hij beschrijft niet hoe hij dat heeft gedaan," schrijft Gorski. Nergens in de publicatie van drie pagina’s staan de stappen beschreven die tot de conclusies van Classen leidden.

Ook in het systeem waarin in de Verenigde Staten ‘voorvallen rondom vaccinatie’, ook wel ‘Adverse Events’, worden gerapporteerd staan geen meldingen van Alzheimer of prionziekten. Dat bevestigde woordvoerder Martha Sharan van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) aan Politifact. "Er is geen bewijs wat COVID-19 vaccins linkt aan deze aandoeningen," aldus Sharan.

Classen blijkt ook te geloven dat COVID-19 een biowapen is. Ook deze hoax werd het afgelopen jaar al meerdere malen ontkracht.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/mark.verbergen.5/posts/128036982699817
(gearchiveerd: https://archive.ph/xG5xU )

Frontnieuws-artikel: https://www.frontnieuws.com/studie-bevestigt-pfizer-vaccin-veroorzaakt-neurodegeneratieve-ziekten/
(gearchiveerd: https://archive.ph/Vp318 )

Artikel van J. Bart Classen: https://scivisionpub.com/pdfs/covid19-rna-based-vaccines-and-the-risk-of-prion-disease-1503.pdf
(gearchiveerd: http://dpaq.de/noFNZ )

Journal for Microbiology and Infectious Diseases: https://www.scivisionpub.com/previous-display.php?journal=svjmi&&v=5&&i=1&&y=2021&&m=February
(gearchiveerd: https://archive.ph/uSypI )

Over rooftijdschriften: https://www.ub.vu.nl/nl/ub-voor-onderzoekers/open-access/predatory-journals/index.aspx
(gearchiveerd: https://archive.ph/R7PJk )

DOAJ-registratie: http://dpaq.de/TSWMA
(gearchiveerd: https://archive.ph/QMrEh )

Over prionen: https://www.acsh.org/news/2021/02/19/no-covid-mrna-vaccine-wont-cause-alzheimers-or-prion-disease-15357
(gearchiveerd: https://archive.ph/HPHp1 )

Over Creutzfeldt-Jacob: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen/creutzfeldt-jakob

Over neurodegeneratieve aandoeningen: https://www.neurodegenerationresearch.eu/nl/wat-is-een-neurodegeneratieve-aandoening/
(gearchiveerd: https://archive.ph/vKX9G )

Factcheck USA Today: http://dpaq.de/j7X5e
(gearchiveerd: https://archive.ph/2oczx )

Artikel David Gorski: https://sciencebasedmedicine.org/can-mrna-based-covid-19-vaccines-cause-prion-disease/
(gearchiveerd: https://archive.ph/158XK )

Factcheck PolitiFact: https://www.politifact.com/factchecks/2021/feb/26/j-bart-classen/coronavirus-vaccine-doesnt-cause-alzheimers-als/
(gearchiveerd: https://archive.ph/Clg0l )

Andere publicaties Classen: http://www.vaccines.net/publications
(gearchiveerd: https://archive.ph/GCM8B )

Covid-19 is geen biowapen: https://covid19.nj.gov/faqs/coronavirus-information/about-the-virus/is-covid-19-a-biological-weapon
(gearchiveerd: https://archive.ph/eBpDv )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com