'Wappie'-pet van politieagent is gefotoshopt

03.05.2021, 12:38 (CEST)

Een man met een hoed en een politieagent met pet staan op een online verspreide foto naast elkaar. Ze steken allebei hun duim omhoog. Met een pijl wordt de aandacht gevestigd op het woord 'wappie', dat op de pet van de politieagent te lezen is. "Met trots nam deze wappieagent deze pet aan, ach wel met een knipoog maar het is toch een kering toch? (sic)," schrijft de Facebookpagina Onrechttv 3.0 bij de afbeelding. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De foto is getrukeerd. De tekst is op de pet gefotoshopt. Dat is duidelijk te zien door het schaduwvlak wat over de naden van de pet heen loopt. Op de pet staat oorspronkelijk het politielogo. Het klopt dus niet dat deze agent de pet 'met trots heeft aangenomen' en er vervolgens mee op de foto ging.

FEITEN: Het is duidelijk zichtbaar dat het woord 'Wappie' digitaal op de pet is gezet. Om het woord heen is een donkerkleurig vak te zien, wat in rechte lijnen over de naden van de pet heen loopt. Ook is door dit schaduwvlak heen nog de originele bedrukking van de pet te zien: het politielogo. De agent draagt hier zijn eigen pet, als onderdeel van zijn uniform.

De originele foto werd een paar uur voor de bewerkte versie al gedeeld door dezelfde Facebookpagina. Op deze foto is duidelijker het politielogo te zien en staat er geen 'Wappie' op de pet.

De foto werd op zondag 2 mei genomen op de Nieuwmarkt in Amsterdam. In een live-video van Onrechttv 3.0 van deze zondag is te zien hoe een groepje mensen contact heeft met een aantal politieagenten. In deze video is dezelfde man te zien, in dezelfde kleding, als die links op de gefotoshopte foto staat.

---

Links:

Facebookbericht: https://www.facebook.com/msmleugens/posts/1900947533401151
(gearchiveerd: https://archive.ph/RIb9G )

Originele foto: https://www.facebook.com/msmleugens/posts/1900827500079821
(gearchiveerd: https://archive.ph/HLYi4 )

Locatie foto: http://dpaq.de/Ycqou

Live-video: https://www.facebook.com/msmleugens/videos/207539667611213
(post gearchiveerd: https://archive.ph/v6GrC )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/M7nld )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com