Medewerker Spoedeisende Hulp in Tilburg hoefde geen beschermende kleding aan

30.04.2021, 14:51 (CEST)

Op Facebook wordt een foto gedeeld (hier gearchiveerd) van een uitzending van RTL Nieuws. Op de foto is te zien hoe een patiënt op een brancard door een ziekenhuis verplaatst wordt. In tegenstelling tot zijn collega’s die de brancard duwen, heeft één medewerker rechts op de foto geen beschermende kleding aan. Dit zou het bewijs zijn dat "we misleid worden".

BEOORDELING: Het bericht klopt niet. Het beeld is weliswaar echt en komt inderdaad uit een uitzending van RTL Nieuws (20 april 2021 om 19:30 uur), de conclusie die eraan wordt verbonden is onjuist. Een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de opname gemaakt is, legt uit hoe het kan dat deze medewerker geen beschermende kleding droeg en zijn collega’s wel.

FEITEN: Het beeld is afkomstig uit de tv-uitzending van RTL Nieuws van afgelopen 20 april om 19:30 uur. Rond 3:52min is het korte fragment te zien. Daaruit blijkt dat de foto klopt: er was inderdaad een medewerker zonder beschermende kleding aanwezig. De voice-over die RTL in het beeld gemonteerd heeft, vertelt dat het fragment is opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Maar hoe kan het dan dat deze medewerker geen beschermende kleding droeg? Een woordvoerder van het ziekenhuis legt het in een reactie aan dpa uit: "Het beeld is gemaakt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), waar een patiënt wordt binnengebracht door ambulancepersoneel. Omdat er een vermoeden was van COVID-19, dragen zij beschermende kleding. De patiënt heeft bij binnenkomst een chirurgisch mondmasker gekregen, waardoor er geen kans meer is op besmetting."

"De patiënt wordt direct doorgeleid naar een afgesloten ruimte, waar een SEH-medewerker in beschermende kleding op hem wacht. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp die niet in contact komen met de patiënt in kwestie, zoals de persoon rechts in beeld, hoeven dus geen beschermende kleding aan," aldus de woordvoerder. Op de website van het ziekenhuis is bovendien te lezen dat op de SEH niet alleen COVID-patiënten binnenkomen, maar mensen met allerlei acute medische problemen. Dat bevestigt het verhaal van de woordvoerder dat niet elke medewerker beschermende kleding hoeft te dragen.

Er is dus niet met het beeld van de tv-uitzending van RTL Nieuws geknoeid, maar de conclusie die veel mensen die de foto op Facebook delen eraan verbinden, is onjuist. De woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis geeft een heldere verklaring voor waarom de medewerker in kwestie geen beschermende kleding draagt.

--- 

Links:

Facebookpost: http://dpaq.de/XN7PG (gearchiveerd: https://archive.ph/Sjx05)

Uitzending RTL Nieuws 20 april 2021 (19:30 uur): http://dpaq.de/CDx3A

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg: https://www.etz.nl/

Bescherming door mondmasker: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200805-99-48882/

Spoedeisende hulp ETZ Tilburg: http://dpaq.de/aEcTg

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com