Boa's zouden in scenario van terrasgerucht wel degelijk kunnen optreden

27.04.2021, 19:02 (CEST)

Op woensdag 28 april mogen in Nederland de terrassen weer in de middag open, voor het eerst sinds oktober. Maar volgens een verhaal dat op sociale media rondgaat, was er een horecabaas die de horecasluiting van de afgelopen maanden te slim af zou zijn geweest. Volgens het verhaal verkocht de uitbater zijn terrasstoelen voor vijf euro per stuk, met twee bier erbij. De mensen hadden zo hun eigen stoel en konden daarop hun bier opdrinken. Bij het weggaan zouden de gasten de stoelen weer doneren aan het café. Volgens het verhaal zouden de boa’s zijn gekomen en ook weer zijn afgedropen omdat zij "geen poot hadden om op te staan." Bij het verhaal wordt in meerdere berichten een foto gedeeld van een ober en twee boa’s. 

BEOORDELING: De veelgedeelde foto en het verhaal horen niet bij elkaar. De foto komt uit juni 2020 en werd gemaakt bij een café in Haarlem. Dit is niet het café uit het verhaal. Ook klopt de bewering niet dat de boa’s niets zouden kunnen doen in deze situatie. Als dit echt is gebeurd, zijn er diverse regels en wetten waarop de boa’s hadden kunnen handhaven.

FEITEN: Het gedeelde verhaal klinkt als een slimme maas in de wet, maar of het echt is gebeurd is nog maar de vraag. Behalve deze exacte beschrijving van de stoelenverkoop door de uitbater en de interactie met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) is er geen ander bericht op sociale media of in media te vinden die het bestaan van het initiatief bevestigt. Er zijn geen berichten te vinden van iemand die zo’n stoel kocht of die, net als de man in het gedeelde verhaal, langs het terras kwam en dit vastlegde of beschreef.

De boa’s en de ober op de foto bij het verhaal hebben er in ieder geval niets mee te maken. Deze foto verscheen op 1 juni 2020 op de website van de Volkskrant en werd gemaakt door fotograaf Arie Kievit. Dpa zocht contact met Kievit. Hij bevestigt de foto in Haarlem te hebben genomen op 1 juni 2020.

Het café op de foto is Café Koops. De manager van dit café laat aan dpa weten dat de foto inderdaad voor een artikel van vorig jaar werd gemaakt. Hij zegt de geldende coronaregels niet te omzeilen en niets te maken te hebben met het vermeende verhaal over de stoelenverkoop.

Ook Willem Gijtenbeek, politiewoordvoerder voor Noord-Holland, laat in een reactie per email weten dat de methode in het verhaal niet bij hen bekend is. "Het is ook onjuist om te beweren dat de boa’s niet konden reageren op burgers die bier dronken op een geïmproviseerd terras," vertelt Gijtenbeek. "In principe is alcohol drinken op de openbare weg in dit gebied niet toegestaan". Of er op straat alcohol mag worden gedronken, verschilt per gemeente.

Een horecaondernemer met een terras moet een vergunning hebben om hier alcohol te mogen serveren. Volgens de Drank- en Horecawet mag een ondernemer met zo’n vergunning alleen alcoholhoudende drank verstrekken voor gebruik op het eigen terras of in het eigen café, niet voor consumptie elders.

Waar een horecagelegenheid een vergunning kan hebben voor het serveren van alcohol, geldt dit niet voor een individu. Dat bevestigt ook Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "Een vergunning wordt afgegeven aan een horecabedrijf, niet aan een persoon met een stoel," zegt hij. "De horecaondernemer moedigt in dit verhaal een situatie aan waarbij een terras ontstaat. Dat is in strijd met de bedoeling achter de noodverordeningen."

Volgens Kuin is het niet waar dat de boa’s in dit scenario geen gronde zouden hebben om op te treden. "Over wie er in deze situatie aansprakelijk zou zijn, de horecabaas of de personen met de stoelen, kun je discussiëren," zegt hij. "Maar als er meer dan twee mensen dicht bij elkaar zitten, zijn zij persoonlijk sowieso al in overtreding vanwege de coronaregels. En de horecaondernemer is op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk voor wat er in de buurt van zijn zaak gebeurt. Een winkel is bijvoorbeeld ook vaak verantwoordelijk voor het opruimen van afval voor zo'n 25 meter rond de zaak."

---

Links:

Facebookbericht I: https://www.facebook.com/Yitga/posts/10215268026333149
(gearchiveerd: https://archive.ph/LcvAI )

Facebookbericht II: http://dpaq.de/rghZo
(gearchiveerd: https://archive.ph/TxNGg )

Artikel van juni 2020: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/handhaving-van-de-regels-bij-de-terrassen-als-het-moet-sluit-de-boa-de-tent~bc6e5b61  (gearchiveerd: https://archive.vn/TQ3po  )

Café Koops: https://cafekoops.nl/

Regelgeving alcohol op straat: http://dpaq.de/tPP6J
(gearchiveerd: http://dpaq.de/sSoku )

Drank- en Horecawet, artikel 12: http://dpaq.de/G86I3
(gearchiveerd: http://dpaq.de/57Q8M )

Over Nederlandse BOA Bond: https://www.boabond.nl/

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com