RTL Z-reporter hekelt communicatie RIVM, maar "ze liegen niet"

23.04.2021, 10:55 (CEST)

Een fragment uit een RTZ Z-uitzending van 30 maart 2021 wordt gedeeld op sociale media (hier gearchiveerd). Volgens enkele berichten zou RTL-Z reporter Hans de Geus in het fragment "verklappen" dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou liegen. In het fragment wordt verschillende keren herhaald "het vervelende aan zo'n kop (titel, van de RIVM-persberichten, red.) is dat iedereen dat voor de waarheid neemt en overneemt, maar goed, da's mijn persoonlijke mening."

BEOORDELING: Beurscommentator Hans de Geus "verklapt" niet dat het RIVM liegt. Wél hekelt hij de formulering van de titels en koppen die het RIVM boven zijn persberichten en communicatie plaatst, omdat die de beurstransacties onnodig beïnvloeden. Het bericht op sociale media interpreteert de uitspraak van De Geus doelbewust verkeerd, dpa beoordeelt het daarom als onwaar.

FEITEN: In de nieuwsuitzending van RTL Z op 30 maart 2021 deed beurscommentator Hans De Geus verslag van de Nederlandse beurs (vanaf 07:45). De teneur: een positieve uitslag voor de AEX Index, de belangrijkste Nederlandse beursindex. Wél hekelde De Geus de rapportage van het RIVM, omdat die een grote invloed uitoefent op de beurs. Hij verwijst daarvoor naar het artikel "Alle cijfers in het rood", dat het RIVM diezelfde dag openbaar maakte. "Ik weet niet waarom het RIVM zich genoodzaakt voelt om journalistieke koppen boven hun berichten te zetten", vraagt De Geus zich af.

De video op sociale media interpreteert het bericht anders en meent zelfs dat De Geus verklaart "dat het RIVM liegt". Daarvoor verwijzen ze naar zijn laatste uitspraak: "De kop dekt de lading niet, en het vervelende van zo'n kop is dat iedereen dat voor de waarheid neemt en overneemt." Dat klopt niet. De Geus verwijst vooral naar de impact van de RIVM-berichtgeving op de beurs. Wanneer de besmettingen, sterftes en ziekenhuisopnames stijgen en er nieuwe maatregelen dreigen te volgen, daalt de beurs gewoonlijk. Een voorbeeld was de vrije beursval in februari 2020 met 36 procent.

Wanneer de media die berichten met dezelfde teneur overnemen, zonder dat daar noodzakelijk rede toe is, heeft dat ook een mogelijke impact op de beurs. "Als je in de cijfers kijkt, dan gaat het helemaal niet slecht (...). Als je in de cijfers kijkt, dan zie je dat het percentage positief geteste mensen geleidelijk aan dalend is, dat is belangrijk. IC-opnames nemen niet meer toe en het R-getal daalt." Daarmee geeft De Geus per definitie alvast aan dat de cijfers kloppen, maar dat het RIVM ongelukkige titels gebruikt. Hij uit zijn mening, maar "verklapt" niet dat het RIVM liegt.

Tenzij OnrechtTV - het kanaal dat de video publiceerde - met De Geus sprak over zijn interpretatie, valt er onmogelijk met zekerheid af te leiden dat hij bedoelt dat het RIVM liegt. Dpa contacteerde De Geus wel, die meteen zijn uitspraak toelichtte: "Ze liegen niet, ik vond alleen hun kop de lading van hun eigen bericht niet dekken". Kortom, de interpretatie van de verslaggeving is sterk misleidend.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/groups/2418398271735134/permalink/2892473827660907 (gearchiveerd: http://dpaq.de/fhTQt)

Uitzending RTL Z 30 maart: https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5222680/rtl-z-nieuws-1600-uur (gearchiveerd: http://dpaq.de/a0Xld)

Artikel RIVM: https://www.rivm.nl/nieuws/alle-wijzers-in-het-rood (gearchiveerd: http://dpaq.de/hnzX4)

Video op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=D4UuYy6iJR4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/m8zTx)

RTL beurs 2020: https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/5202364/corona-records-beurs-aex-wallstreet-sp500-tech (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ou1kX)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com