Geen bewijs voor claims van oud-medewerker Pfizer

21.04.2021, 08:44 (CEST)

"Weer een stuk dichter bij de waarheid," schrijft een man op Facebook bij een afbeelding met tekst over wetenschapper Mike Yeadon (hier gearchiveerd). In de foto is de link naar een online artikel over de wetenschapper te zien. Yeadon zou hebben verklaard dat het te laat is om iemand te redden die het Covid-19 vaccin heeft gekregen. Volgens de tekst zou na de eerste injectie ongeveer 0,8% van de mensen binnen twee weken sterven. De overlevenden zouden een levensverwachting hebben van gemiddeld twee jaar.

BEOORDELING: De beweringen kloppen niet. Er is geen documentatie te vinden waarin Yeadon zegt dat 0,8% van de gevaccineerden binnen twee weken sterft of dat de levensverwachting na het vaccin maar twee jaar is. Hij gelooft wel dat de vaccinaties worden gebruikt om de wereldbevolking in te perken. Dit is een ongegronde claim waar geen bewijs voor is.

FEITEN: Boven de tekst in de afbeelding staat een link naar een online artikel van de website lifesitenews.com. Dit is een interview met de Britse wetenschapper Mike Yeadon van 7 april 2021. Hierin zegt Yeadon echter niets over een percentage gevaccineerden dat sterft binnen twee weken na de eerste vaccinatie, of een levensverwachting van twee jaar. Ook in een opiniestuk van Yeadon over depopulatie - op dezelfde website – beweert hij dit niet op deze manier. Deze vermeende claim van Yeadon is online ook nergens anders te vinden. Het lijkt hier dus te gaan om een verzonnen verhaal.

Yeadon was niet de ‘hoofdwetenschapper’ bij Pfizer, zoals in de tekst op Facebook wordt gezegd. Hij was wel een vice-president bij de farmaceut en was een allergie- en luchtwegenonderzoeker. Hij werkte niet in vaccinontwikkeling.

De wetenschapper zegt in zijn interview met lifesitenews.com inderdaad wel te geloven dat de overheden proberen om de bevolking te doden door middel van Covid-vaccins. Er is geen enkel bewijs te vinden dat deze bewering ondersteunt.

Tijdens de coronapandemie maakte Yeadon al meerdere claims over vaccins en het coronavirus. De wetenschapper is omstreden vanwege zijn plotselinge afkeer van de ontwikkelde vaccins en overheidsbeleid in de pandemie. Na uitingen van Yeadon ontstond online het verhaal dat de mRNA-coronavaccins kunnen leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. Ook zei hij in oktober 2020 dat de pandemie ‘zo goed als voorbij’ was in het Verenigd Koninkrijk. Beide foutieve beweringen werden eerder al ontkracht in factchecks van verschillende organisaties (hier en hier).

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/ronald.terheegde/posts/1858197684329508
(gearchiveerd: https://archive.ph/azaK9 )

Interview Yeadon: http://dpaq.de/7ZGVq
(gearchiveerd: https://archive.ph/pLzfx )

Opiniestuk Yeadon: http://dpaq.de/cR4MO
(gearchiveerd: https://archive.ph/FpupW )

Achtergrondartikel over Yeadon: http://dpaq.de/7v1YX
(gearchiveerd: https://archive.ph/BF3e9 )

Factchecks eerdere beweringen Yeadon:

Over onvruchtbaarheid: https://dpa-factchecking.com/belgium/201209-99-631695/
Over het einde van de pandemie: http://dpaq.de/Gd3OV  

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com