Zeespiegel in Scandinavië daalt omdat aardkorst naar boven komt

20.04.2021, 14:20 (CEST)

Een grafiek die rondgaat op sociale media moet aantonen dat het niveau van de zeespiegel al jaren daalt (hier gearchiveerd). "Hoezo stijging van de zeespiegel door de opwarming van de aarde?", schrijft een Facebookgebruiker. Op de grafiek is inderdaad een dalende lijn van het zeeniveau te zien in Stockholm, Zweden. Maar hoe zit dat precies?

BEOORDELING: Het bericht is onwaar. De zeespiegel stijgt al jaren, dat wordt permanent gemeten door internationale klimaatinstituten. Het dalen van de zeespiegel in Scandinavië is een gevolg van polyglaciale opheffing, het fenomeen waarbij de aardkorst naar boven komt door de smeltende ijskappen. Het wordt ook veroorzaakt door de klimaatopwarming.

FEITEN: Het bericht is gebaseerd op een grafiek van de website Sealevel.info, een blog van de Amerikaanse wetenschapper Dave Burton. In tegenstelling tot wat in het Facebookbericht staat, toont de grafiek niet dat de algemene zeespiegel daalt. Dat staat ook op zijn website: "We kunnen zien dat de zeespiegel gedurende de 110-jarige geschiedenis van de getijdenmeter gemiddeld 1,434 ± 0,211 millimeter per jaar is gestegen (ofwel 12.19 to 16.51 centimeter per eeuw). (Dat is trouwens heel typerend.)".

Maar wat toont de grafiek dan wel? Zoals in de titel valt te lezen, geeft de dalende lijn de zeespiegel bij Stockholm in Zweden weer. Het is geen geheim dat het zeepeil in Scandinavië wél daalt, al komt dat ook door de opwarming van de aarde. Samuel Helsen, klimaatwetenschapper aan de KU Leuven, legt uit: "Relatief gezien daalt het zeepeil er omdat de aardkorst er naar boven komt. Dat is een gevolg van het smelten van de ijskappen na de laatste ijstijd. Dat is een gekend fenomeen."

Toch stijgt het algemene zeepeil over de hele wereld. Dat wordt nauwkeurig gemeten door klimaatinstituten, zoals het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOOA). "Wereldwijd zien we een (absoluut) stijgende trend in het zeepeil. Men mag deze metingen niet zomaar extrapoleren voor heel de wereld en deze moeten juist worden geïnterpreteerd", besluit Helsen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223074604166905&set=a.2572869734430&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/MgLES)

Sealevel.info: http://sealevel.info/MSL_graph.php?id=050-141 (gearchiveerd: http://dpaq.de/xnNP9)

Sealevel.info 2: http://sealevel.info/about.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/XGb9c)

Geologische aktiviteit: http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=415236

NOAA sea level: https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-sea-level (gearchiveerd: http://dpaq.de/ObNwX)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com