Voorbereiding fieldlabs startte in juni 2020

19.04.2021, 17:46 (CEST)

De registratie van de domeinnaam fieldlabevenementen.nl zorgt voor argwaan op sociale media. Verschillende Facebookgebruikers delen een afbeelding met de domeingegevens. Hierin is te zien dat de domeinnaam op 23 juni 2020 werd geregistreerd. "(...) Doorgestoken kaart", schrijft iemand bij de afbeelding. In reacties onder een ander bericht over de domeinnaam schrijven andere mensen: "Alles is allang gepland" en "het plan wordt ten uitvoer gebracht wat al lang klaar lag". (Facebookposts hier en hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De berichten missen context. De domeinnaam werd inderdaad op 23 juni 2020 geregistreerd, maar in die maand begon de organisatie van de testevenementen ook met het plannen van de evenementen. Die zouden eerst al in het najaar van 2020 plaatsvinden, maar werden verplaatst naar het voorjaar. Het is dus niet vreemd dat de domeinnaam, als onderdeel van de voorbereidingen, in juni werd geregistreerd.

FEITEN: De domeinnaam fieldlabevenementen.nl staat inderdaad sinds 23 juni 2020 geregistreerd. Bij SIDN, de organisatie die de registratie van .nl-domeinnamen regelt, is te zien dat het domein op naam staat van B.W. Westermann. Dit is Willem Westermann, de eigenaar van een evenementen-adviesbureau. Hij is tevens betrokken bij de Vereniging van Evenementenmakers. Westermann bevestigt aan dpa dat hij de houder van de domeinnaam is. "In juni 2020 werd deze organisatie voor fieldlabs opgericht en in juli hebben we mensen aangenomen om de evenementen voor te gaan bereiden," legt Westermann uit.

De evenementen stonden eigenlijk al voor het najaar van 2020 op de planning, vertelt Westermann. "Die evenementen waren in oktober 2020 al voorbereid, maar mochten toen niet. Uiteindelijk zijn we toen in januari 2021 van start gegaan." De eerste Fieldlab evenementen waren in februari 2021.

Ook online is al in juni 2020 te lezen over het opnieuw opstarten van de evenementensector, door middel van testevenementen. Entertainment Business, een vakblad voor deze branche, plaatste op 12 juni 2020 een artikel over de nieuwe organisatie Fieldlab Evenementen: "In een zogenaamd Fieldlab Evenementen gaat de branche samenwerken met de vier ministeries om de mogelijkheid te onderzoeken om evenementen te ontwikkelen op korte, middellange en lange termijn."

Het is dus niet vreemd dat eind juni 2020 de domeinnaam voor Fieldlab Evenementen werd geregistreerd. In die maand werd de organisatie opgericht en begonnen de voorbereidingen voor de evenementen. De evenementenbranche en verschillende ministeries overlegden ook meerdere malen over mogelijkheden voor de sector. Dit was allemaal niet geheim, maar openbaar. Van ‘doorgestoken kaart’ of een vooropgezet plan is dus geen sprake.

---

Links:

Facebookpost 1: https://www.facebook.com/jozias.nagel.5/posts/515086086493271 (gearchiveerd: https://archive.ph/JgxRI )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/BrainiaX/posts/5367554636651025 (gearchiveerd: https://archive.ph/b1Ri9 )

Fieldlab Evenementen: https://fieldlabevenementen.nl/

Registratie domeinnaam: https://domainbigdata.com/fieldlabevenementen.nl (gearchiveerd: https://archive.ph/4PA0Y )

SIDN-registratie domeinnaam: https://www.sidn.nl/whois?q=fieldlabevenementen.nl&lang=nl (gearchiveerd: https://archive.ph/QFxJf )

Over SIDN: https://www.sidn.nl/thema/over-sidn

(gearchiveerd: https://archive.ph/TuNGY )

Over Vereniging van Evenementenmakers: https://vvem.nl/organisatie/

(gearchiveerd: https://archive.ph/DZmkc )

Over eerste Fieldlabs: https://nos.nl/artikel/2366122-binnenkort-proeven-met-voetbalwedstrijden-en-festivals-met-publiek.html
(gearchiveerd: https://archive.ph/SI6hx )

Artikel Entertainment Business: https://www.entertainmentbusiness.nl/live/evenementensector-en-overheid-gaan-samenwerken-aan-opstarten-sector/
(gearchiveerd: https://archive.ph/bG1dQ )

Over overleg ministeries en Fieldlab Evenementen: http://dpaq.de/qXHOD
(gearchiveerd: https://archive.ph/8FKwi )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com