Vogel- en varkensgriep zijn natuurlijke fenomenen

15.04.2021, 16:09 (CEST)

Een boekpassage maakt op Facebook veel los. Onder de titel ‘Verkoudheid, griep’ staan beweringen over diverse soorten griep. In de gedeelde afbeelding is een deel van de tekst omcirkeld. Hierin staat onder andere dat vogel-, varkens- en nieuwe griep geënsceneerde "campagnes" zijn van de WHO. Ook wordt gesproken over de griepmedicijnen Tamiflu en Relenza als "celademhalings-blokkerende chemotherapieën". Het bericht met de boekpassage werd al zo’n duizend keer gedeeld. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De bladzijde bevat foutieve informatie en beweringen die niet zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewezen feiten. Vogel- en varkensgriep zijn natuurlijke fenomenen en niet bedacht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tamiflu en Relenza zijn daarnaast geen chemotherapie zoals die bij het grote publiek bekend staat: als kankerbehandeling. Het zijn virusremmers die in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden bij griep.

FEITEN: De afbeelding in de Facebookpost is afkomstig van pagina 145 uit het boek ‘Zieloorzaken van Ziekte’. Dit is de Nederlandse vertaling van het Duitse boek ‘Die Seelischen Ursachen der Krankheiten’, van Björn Eybl. Deze Oostenrijkse natuurgeneeskundige was een leerling van de omstreden dokter Ryke Geerd Hamer.

Dr. Hamer ontwikkelde de zogenaamde ‘Nieuwe Germaanse Geneeskunde’. Deze filosofie is een pseudowetenschap die stelt dat ziekte een emotioneel conflict is. Als je dit conflict weet op te lossen, word je weer beter. De leer staat bekend om zijn controversiële standpunt dat een medische behandeling voor kanker niet nodig is. Alleen de angst loslaten zou volgens de oud-arts voldoende zijn om te genezen.

Dr. Hamer werd in 1986 in Duitsland uit zijn ambt als arts gezet. Hij werd ook meerdere malen veroordeeld en zat gevangenisstraffen uit in verschillende Europese landen.

De Belgische Stichting tegen Kanker noemt de theorieën van dr. Hamer gevaarlijk. "Indien het werkelijk zo eenvoudig zou zijn als de volgelingen van dr. Hamer het voorstellen, zou de klassieke kankertherapie al lang niet meer bestaan," schrijft de stichting.

De gedeelde boekpassage is ook gebaseerd op de theorieën van Hamer. Bij ieder griepsymptoom staat beschreven om wat voor innerlijk conflict dit gaat.

Vogel-, en varkensgriep zijn natuurlijk ontstaan

Vogel-, varkens- en ‘nieuwe griep’ zijn volgens het boek "campagnes" die door de WHO in scène zijn gezet. Wat precies wordt bedoeld met ‘nieuwe griep’ is onduidelijk. Er worden regelmatig nieuwe griepvarianten ontdekt.

De vogel- en varkensgriep zijn niet in scène gezet door de WHO. Beschrijvingen van mogelijke vogelgriep dateren terug tot zeker 1878. Ook over de varkensgriep zijn documenten uit de vroege 20e eeuw, die deze ziekte beschrijven. De Wereldgezondheidsorganisatie werd pas opgericht in 1948.

"Vogelgriep, ofwel aviaire influenza, is een virus dat van nature voorkomt bij wilde vogels," vertelt dr. Nancy Beerens, vogelgriep-expert bij de Wageningen Universiteit. "Een enkele keer kan een vogelgriepvirus ook worden overgedragen op andere diersoorten. In een ver verleden zijn deze virussen bijvoorbeeld overgedragen naar mensen. Door evolutie zijn hieruit de humane influenza virussen ontstaan die nu bekend staan als de seizoens-griep," legt Beerens uit. Het ontstaan van verschillende griepsoorten is dus een evolutionair proces.

Griepmedicijnen

De griepmedicijnen Tamiflu en Relenza worden in het boek beschreven als ‘celademhalings-blokkerende chemotherapieën’. Het woord 'chemotherapie' is opvallend in deze benaming. "Ik denk dat hier wordt gedoeld op een definitie in de zin van ‘alles wat chemisch is’, niet zoals wij chemotherapie begrijpen als kankerbehandeling," verklaart expert in huisartsgeneeskunde Dirk Devroey.

De twee medicijnen zijn virusremmers. Zij sluiten het virus op in de cellen waar het al in zit. Zo kunnen de deeltjes zich minder goed in het lichaam vermenigvuldigen. Hierdoor worden de griepsymptomen verlicht en kan het de infectie met gemiddeld anderhalve dag inkorten.

Deze medicijnen worden trouwens niet zomaar gegeven, voegt Devroey nog toe. Ze worden alleen gegeven aan mensen met sterke risicofactoren. "Daarnaast werkt het echt alleen bij influenza A en B. Het werkt niet tegen verkoudheid, SARS- of coronavirussen."

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/natascha.efstatiou/posts/142557941153300
(gearchiveerd: https://archive.ph/K7RnK )

Boek Zieloorzaken van Ziekte: https://claritasprotocol.nl/wp-content/uploads/2017/10/Boek-Zielsoorzaken-van-ziekte.pdf  

Artikel De Standaard over NGG: https://www.standaard.be/cnt/dmf20130313_130
(gearchiveerd: https://archive.ph/uTaum )

Stichting tegen Kanker over theorieën NGG: https://www.kanker.be/nieuws/de-gevaarlijke-theorie-n-van-dr-hamer
(gearchiveerd: https://archive.ph/vC6qH )

Over geschiedenis van vogelgriep: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18533261/
(gearchiveerd: https://archive.ph/uhIlE )

Over geschiedenis van varkensgriep: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22266640/
(gearchiveerd: https://archive.ph/W21M5 )

Over oprichting WHO: https://www.who.int/about
(gearchiveerd: https://archive.ph/0WaJk )

Over Nancy Beerens: https://www.wur.nl/nl/Personen/Nancy-dr.-N-Nancy-Beerens.htm?subpage=projects
(gearchiveerd: https://archive.ph/gRA0g )

Over Tamiflu: https://www.apotheek.nl/medicijnen/oseltamivir?product=tamiflu#griep(gearchiveerd: https://archive.ph/uIVdD )

Over Relenza: https://www.apotheek.nl/medicijnen/zanamivir?product=relenza#griep
(gearchiveerd: https://archive.ph/yTzgp )

Over Dirk Devroey: https://www.vub.be/profiel/dirk-devroey
(gearchiveerd: https://archive.ph/1cq1w )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com