Universiteit Oxford: vaccinstudie met kinderen is veilig

08.04.2021, 18:05 (CEST)

In een artikel van de website De Kleintjeskrant wordt beweerd dat kinderen in de Engelse stad Oxford overleden na het krijgen van het AstraZenecavaccin. De proef met het vaccin bij kinderen is stilgelegd. Er traden volgens het artikel namelijk ernstige bijwerkingen op, waaronder de syndromen SIDS en SUDS. Op Facebook werd een screenshot van het artikel al meer dan duizend keer gedeeld. "Worden de mensen nu wakker???", schrijft de man die de afbeelding deelt. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De beweringen in het artikel kloppen niet. De proef met het AstraZenecavaccin bij kinderen is kort stilgelegd vanwege de zorgen rondom trombose bij volwassenen. Inmiddels gaat de universiteit van Oxford verder met het onderzoek, maar zetten ze voorlopig nog geen nieuwe prikken. Er is volgens de universiteit geen bezorgdheid over de veiligheid van de studie zelf. Er zijn geen meldingen van wiegendood (SIDS) of plotselinge dood (SUDS) bekend bij de kinderen die meedoen aan het onderzoek.

FEITEN: Het artikel dat op Facebook rondgaat werd op 7 april 2021 geplaatst op de website De Kleintjeskrant. Deze site heeft een zogenaamde RSS-feed, waarin artikelen van andere media worden doorgeplaatst. Zo staan er bijvoorbeeld artikelen van het AD of NU.nl op de website. "Wij vermelden bij alle berichten de bron met een link terug naar het oorspronkelijke artikel," schrijft de website over zijn werkwijze. Los van deze RSS-feed plaatst De Kleintjeskrant ook artikelen met het label 'Ingediend door Redactie'. In deze artikelen wordt zelden een bron vermeld. Ook in het artikel met de kop 'Kinderen in Oxford overleden na toedienen AstraZeneca' staat nergens waar deze informatie vandaan komt.

Volgens het artikel is de kinderproef met het AstraZenecavaccin gestopt en zijn er in Engeland heftige bijwerkingen opgetreden, zoals SIDS en SUDS. Deze twee afkortingen staan voor Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) en Sudden Unexpected Death Syndrome (SUDS). Dit wordt in Nederland ook wel wiegendood en plotselinge dood genoemd. SUDS is een fenomeen waarbij een ogenschijnlijk gezond persoon plotseling overlijdt, zonder dat er hier een duidelijke verklaring voor is. Ook bij onderzoek na het overlijden blijft een doodsoorzaak bij SUDS onbekend.

Ook bij SIDS wordt er na postmortaal onderzoek – onderzoek na overlijden – geen duidelijke doodsoorzaak gevonden. De benaming SIDS is specifiek voor kinderen die plotseling en zonder aantoonbare reden overlijden in hun eerste of tweede levensjaar.

Van SIDS kan bij de kinderen in het onderzoek voor het AstraZenecavaccin sowieso geen sprake zijn. De kinderen die meedoen aan het onderzoek zijn namelijk minstens zes jaar oud.

De universiteit van Oxford kondigde in februari 2021 aan dat het de studies rondom het AstraZenecavaccin zou uitbreiden naar kinderen en jongvolwassenen. Ze startten een kleine studie met maar 300 deelnemers tussen de 6 en 17 jaar. Met de studie wil de universiteit onderzoeken of het vaccin ook bij kinderen voor een immuunreactie zorgt.

Op 6 april 2021 maakte de universiteit bekend dat het de kinderstudie heeft gepauzeerd. Dit deden zij in afwachting van het onderzoek van de MHRA – de Britse gezondheidsautoriteit – rondom de meldingen van bloedproppen bij volwassenen die eerder het AstraZenecavaccin kregen. De MHRA kwam een dag later met een statement waarin zij geen leeftijdsristricties opstelden voor het COVID-19 vaccin van AstraZeneca. Volgens de gezondheidsautoriteit wegen de voordelen van het vaccin nog steeds op tegen de nadelen. De gezondheidsautoriteit raadt wel aan extra voorzichtig te zijn bij mensen die een groter risico lopen op trombose.  

Het Britse comité voor Vaccinatie en Immunisatie adviseerde diezelfde dag om uit voorzorg geen volwassenen onder de 30 meer te vaccineren met AstraZeneca, als er een ander vaccin beschikbaar is.

Op basis van deze verschillende adviezen besloot de universiteit van Oxford om voorlopig geen nieuwe prikken te zetten, terwijl zij in gesprek gaan met de MHRA. De studie gaat wel gewoon door "zonder bezorgdheid over de veiligheid". Dit betekent dat de onderzoeken bij de kinderen die wel al een prik kregen doorgaan.

De studie bij kinderen werd dus niet gestopt vanwege zorgen over gezondheidsproblemen in het onderzoek zelf. Er werd alleen gewacht op de nieuwe beoordeling van de MHRA rondom bloedproppen. "De veiligheid van deelnemers is in ieder klinisch onderzoek de topprioriteit, en er zijn geen zorgen over veiligheid gemeld met dit onderzoek," vertelde June Raine, hoofd van de MHRA, aan CNN.

Het onderzoek bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar is dus zeker niet gestopt vanwege onverklaarbaar sterven onder de deelnemende kinderen. Van SIDS kan sowieso geen sprake zijn. Daarvoor zijn de deelnemende kinderen te oud. Er is geen melding te vinden van overlijden van één van de deelnemers in het kleine onderzoek, laat staan van overlijden zonder dat hiervoor een oorzaak is gevonden.

Zowel de universiteit als de MHRA hebben meerdere malen verklaard dat de stop niet te maken heeft met de veiligheid van het onderzoek zelf. Het was enkel een voorzorgsmaatregel, in afwachting van het MHRA-onderzoek naar trombose bij volwassenen die het vaccin toegediend kregen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/maarten.vaal/posts/10222527940681026
(gearchiveerd: https://archive.ph/CJHj2 )

De Kleintjeskrant: https://kkrant.nl/buitenland/2021/04/07/kinderen-oxford-overleden-na-toedienen-astrazeneca-53703.html
(gearchiveerd: https://archive.ph/DaUb1 )

Over De Kleintjeskrant: https://kkrant.nl/over-kleintjeskrant.html
(gearchiveerd: https://archive.ph/YkTd4 )

Over SUDS: http://dpaq.de/yrDmO
(gearchiveerd: https://archive.ph/bALiJ )

Over SIDS: http://dpaq.de/LcrxX
(gearchiveerd: https://archive.ph/BFiz4 )

Over Oxfordstudie bij kinderen: https://covid19vaccinetrial.co.uk/cov006-oxford
(gearchiveerd: https://archive.ph/NSvD2 )

Aankondiging studie: https://www.ox.ac.uk/news/2021-02-12-oxford-university-extends-covid-19-vaccine-study-children
(gearchiveerd: https://archive.ph/wAtke )

Over pauzeren studie: https://www.aljazeera.com/news/2021/4/6/oxford-astrazeneca-uk-vaccine-trial-in-children
(gearchiveerd: https://archive.ph/NzMzG )

Statement MRNA over trombose bij volwassenen: http://dpaq.de/X5ody
(gearchiveerd: https://archive.ph/5BKPP )

Advies gebruik AstraZeneca door Joint Committee on Vaccination and Immunisation: http://dpaq.de/vAzK0
(gearchiveerd: http://dpaq.de/2uE4i )

Besluit universiteit van Oxford over voortzetting onderzoek: https://covid19vaccinetrial.co.uk/volunteer
(gearchiveerd: https://archive.ph/G9zeN )

MRNA-baas bij CNN over de kinderstudie van Oxford: http://dpaq.de/Gdaax
(gearchiveerd: https://archive.ph/OscjE )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com