Textielvezels op mondmaskers bewegen door warmte en statische elektriciteit

06.04.2021, 17:39 (CEST)

Zijn chirurgische mondmaskers vergeven van de parasieten? Het gerucht doet volop de ronde in zowel België als Nederland en wordt gestaafd met verschillende video's (voorbeelden hier en hier gearchiveerd) waarbij de mondmaskers onder de microscoop worden geplaatst. Daarin zou te zien zijn hoe donkere parasieten, of morgellons, bewegen op het stoffen oppervlak. Anderen delen dan weer video's waarbij je zelf thuis kan nagaan of er parasieten op jouw mondmaskers zitten. Door de mondkapjes boven kokend water te houden, zouden de parasieten gaan bewegen en goed zichtbaar worden. Tenslotte zouden de parasieten niet enkel op mondmaskers zitten, maar ook op de teststaafjes die worden gebruikt bij de PCR-test (gearchiveerd).

BEOORDELING: De donkere draadjes zijn exact dat: draadjes. Het zijn textielvezels, geen parasieten. Warmte en statische elektriciteit kunnen ervoor zorgen dat de vezels bewegen, alsof ze leven. De ziekte van Morgellon is een controversiële huidaandoening met een onbekende oorzaak, hoewel het veelal wordt gecatalogiseerd als een psychose.

FEITEN: De donkere bewegende draadjes zijn textielvezels, geen parasieten. Duits forensisch wetenschapper Mark Benecke boog zich in zijn lab over de medische wattenstaafjes. Hij onderzocht het en legt het fenomeen uit aan dpa: "Het zijn blauwe textielvezels. Die zijn waarschijnlijk afkomstig van de fabriek waar de producten vervaardigd worden, bijvoorbeeld van de werkkleding van de arbeiders", zegt Benecke. "De wattenstaafjes en mondmaskers worden niet geproduceerd in een steriele ruimte, maar worden achteraf gesteriliseerd." Op zijn Facebookpagina plaatste de bioloog ook een foto van één van de donkere textielvezels onder een microscoop.

Maar hoe kan het dan dat ze lijken te bewegen alsof het levende organismen zijn? "De vezels absorberen vocht en warmte en bewegen dan. De statische elektriciteit onder de verpakking kan het ook veroorzaken", verklaart Benecke. Een video op een populair Youtubekanaal van een Oostenrijkse microbioloog toont hetzelfde proces. Hij toont ook hoe wormen er doorgaans uitzien onder de microscoop (vanaf 5'50): er is een duidelijk verschil met de textielvezels. Nog een andere video toont meerdere soorten parasieten onder de microscoop, die opnieuw niet veel lijken op de textielvezels.

Synthetische stoffen zoals polyester versterken het elektrostatisch effect, zo bleek uit een studie. En dat is ook net het soort stof dat wordt gebruikt in de FFP-maskers.

Het is dus begrijpelijk dat de vezels bewegen als je er op blaast of het boven warm water houdt, zoals in sommige van de video's wordt gedaan om de aanwezigheid van de "parasieten" aan te tonen. Maar de verklaring is helemaal niet sinister.

De zogenoemde 'morgellons' zijn ook controversieel, ook al zitten ze niet op mondmaskers. De ziekte van Morgellon wordt gekenmerkt door huidklachten zoals jeuk, pijn en huidwonden waarbij de patiënt overtuigt is dat die veroorzaakt worden door draden, vezels of zelfs wormpjes die de huid binnendringen.

In de medische wereld wordt het veelal beschouwd als een waan of psychose. De oorzaak lijkt mestal mentaal. De exacte oorzaak, of die nu mentaal of fysiek is, blijft voorlopig onbekend. Bestaande onderzoeken leverden tegenstrijdige resultaten op.

---

Links:

Facebookpost NL: https://www.facebook.com/Michael.R85/posts/10222227244823150 (gearchiveerd: http://dpaq.de/J2qQf)

Facebookpost NL II: https://www.facebook.com/doterra.lucinda/posts/1090079914801646 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uyWzJ)

https://jdreport.com/wat-zijn-de-kleine-wormpjes-op-de-covid-19-teststaafjes-morgellons/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/vEvrz)

https://www.facebook.com/Content4MuslimsOverEverything/posts/488656229170108

Gearchiveerde video's: 

http://dpaq.de/b1Me4
http://dpaq.de/Z3z3o
http://dpaq.de/ISpTi
http://dpaq.de/epvgd

Over morgellons:

https://www.ntvg.nl/artikelen/morgellons-een-sociaal-overdraagbare-aandoening (gearchiveerd: http://dpaq.de/nw5qv)

https://www.mayoclinic.org/morgellons-disease/art-20044996 (gearchiveerd: http://dpaq.de/s6VES)

https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/Morgellons-disease.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/ul7k0)

Over Mark Benecke: https://home.benecke.com/about

Foto textielvezel Benecke: https://www.facebook.com/markbenecke/photos/pcb.3926410090712996/3926408730713132/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/sAU1Q)

Studie over statische elektriciteit bij kunststof versus natuurlijke stoffen: https://www.jstage.jst.go.jp/article/senshoshi1960/34/9/34_9_466/_article (gearchiveerd: http://dpaq.de/ynPcP)

Productfiche FFP-maskers: https://www.moldex-europe.com/fileadmin/user_upload/documents/nl/downloads/TDS_FFP_Classics_NL_Rev04-19.pdf

Microbioloog Oliver Kim: https://www.microbehunter.com/about/

Youtube video masker onder microscoop: https://youtu.be/erE45Nfa6No

Video parasieten onder microscoop: https://youtu.be/39BDI_lqq9I

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com