Geen bewijs voor mensenhandel en nucleaire wapens op Ever Given

07.04.2021, 14:53 (CEST)

Over de Ever Given, het schip dat eind maart vast kwam te zitten in het Suezkanaal, gaan wilde verhalen rond. Een Nederlandse vrouw deelt op Facebook dat 1366 lichamen en 1245 levende kinderen werden gevonden "in de evergreen". Hierbij deelt zij een afbeelding met een redelijk onsamenhangende Engelse tekst over doden, zware wapens en nucleaire wapens aan boord van het schip. De Nederlandse post werd al meer dan drieduizend keer gedeeld. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat er kinderen of lichamen aan boord van de Ever Given zijn. Ook zouden nucleaire wapens niet op een containerschip vervoerd worden. Dpa beoordeelt deze beweringen daarom als onjuist.

FEITEN: Hoewel de vrouw in de Facebookpost spreekt over 'de evergreen', gaat het hier om het schip met de naam Ever Given. Op de zijkant van het schip staat inderdaad in grote letters 'Evergreen'. Dit is de charteraar van het schip, ofwel het bedrijf dat het schip uitleent. Luster Maritime en Higaki Sangyo Kaisha, twee Japanse bedrijven, zijn officieel eigenaar van de Ever Given.

Het containerschip kwam op 23 maart muurvast te zitten in het Suezkanaal, wat de hele waterweg blokkeerde. Inmiddels is de Ever Given weer los en ligt het in het Grote Bittermeer, halverwege het Suezkanaal, voor anker. Hier wordt onder andere geïnspecteerd of het schip verder kan varen naar Rotterdam.

Aan boord van het schip zijn zo'n 20.000 containers met allerlei goederen. Van meubels van Ikea tot zonnepanelen.

Volgens de theorieën op Facebook moet aan de lijst met containerinhoud dus ook 'mensen' worden toegevoegd. De bewering die de Nederlandse vrouw doet, over het aantal doden en de levende kinderen, strookt al gelijk niet met de afbeelding die ze deelt om haar bewering te ondersteunen. Hierin wordt namelijk helemaal niet gesproken over kinderen. Er staat alleen '1366 dead bodies. 1245 alive'.

De bron van de afbeelding is niet bekend. De tekst werd geschreven in de notities van een telefoon. Dat is te zien aan het lettertype en een stukje van een gele pijl en cirkel die bovenaan de afbeelding te zien zijn. Het gebrek aan bronvermelding maakt deze informatie onbetrouwbaar.

De beweringen over mensenhandel en kindersmokkelpraktijken op de Ever Given werden eerder ook al gedaan op Amerikaanse sites die bekende verspreiders van nepnieuws zijn. Volgens deze berichten werden de kinderen gered door de US Navy SEALs, een speciale eenheid van de Amerikaanse marine.

De claims werden al ontkracht door factcheckers van Snopes en Politifact. Kapitein Bill Urban, woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht, zei tegen Politifact dat er 'geen waarheid' in de beweringen zit. De Navy SEALs zijn het schip niet binnengevallen en er is geen bewijs dat er kinderen of lichamen aan boord zijn.

Alleen op dubieuze 'nieuwssites' is te lezen over de zogenaamde gevonden kinderen. Er is wereldwijd geen betrouwbare nieuwsbron of instantie te vinden die bericht over mensensmokkel op de Ever Given.

Nucleaire wapens

In de afbeelding die de vrouw op Facebook deelde, wordt ook nog gesproken over nucleaire wapens aan boord van het schip. Ook hiervoor is geen bewijs. Bovendien is het heel onwaarschijnlijk dat nucleaire wapens zo vervoerd zouden worden. Dit bevestigt Sico van der Meer, onderzoeker op het gebied van massavernietigingswapens bij het Clingendael Instituut. "Dat heb ik echt nog nooit gezien. En er is ook geen reden voor de eigenaren van kernwapens om dat zo te vervoeren. Als kernwapens al worden vervoerd, doen ze dit overigens altijd in losse onderdelen," licht hij toe aan dpa.

In de tekst staat ook dat de nucleaire wapens gebruikt zouden worden als verdediging. Als het schip werd geschaad of aangevallen, zouden de wapens tot ontploffing kunnen worden gebracht. "Er zijn sowieso maar negen landen die kernwapens hebben. Geen enkel land zal hiervoor zijn kernwapens laten gebruiken. Als het ontploft, is binnen twee weken op te sporen waar het is gemaakt. Dat wil niemand." Ook een terroristische organisatie als afzender is uit te sluiten, vertelt Van der Meer. "Het is bijna onmogelijk om als terrorist een kernwapen te bouwen. Dat kunnen eigenlijk alleen staten."

Ook wijst Van der Meer erop dat er in veel grote havens controle is op radioactief materiaal. Ook op de eindbestemming van de Ever Given: Rotterdam. Nucleaire wapens zouden daarmee moeten worden opgemerkt.

In het VN non-proliferatieverdrag over nucleaire wapens staat dat staten die kernwapens hebben, deze niet naar grondgebied van een ander land mogen verplaatsen. Nucleaire wapens die op een containerschip onderweg zijn naar een ander land, zouden in strijd zijn met dit internationale verdrag.

Aan boord van de Ever Given zijn geen levende kinderen of lijken gevonden. Ook zijn er geen nucleaire wapens aan boord. De Facebookgebruikster is verontwaardigd dat dit bericht niet op het nieuws is. Als dit bericht waar was geweest, was dit absoluut wereldnieuws geweest. De reden dat er niets over op het nieuws is, is omdat het niet waar is.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/dee.devrijheid/posts/108481638013791
(gearchiveerd: https://archive.ph/kJj53 )

Over eigenaar Ever Given: http://dpaq.de/sJQqM
(gearchiveerd: http://dpaq.de/fgGpQ )

Locatie Ever Given: https://www.vesselfinder.com/nl/?imo=9811000 (gearchiveerd: https://archive.vn/OYw9Z)

Over stil liggen Ever Given: https://nos.nl/artikel/2374938-containerschip-ever-given-wordt-onderzocht-geen-schade-aan-de-romp.html
(gearchiveerd: http://dpaq.de/7anaw )

Over goederen Ever Given:
The Guardian: 
https://www.theguardian.com/world/2021/mar/29/ikea-furniture-tea-and-french-oak-goods-held-up-by-suez-canal-blockage
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Pc5z1 )

FD: http://dpaq.de/K39Lh
(gearchiveerd: https://archive.ph/ININ0 )

Artikelen Amerikaanse sites:
Before it's news: http://dpaq.de/LWoMQ
(gearchiveerd: http://dpaq.de/7ojDR )

The Marshall Report: http://dpaq.de/GFQec
(gearchiveerd: https://archive.is/MMbF1 )

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/trafficked-children-suez-ship/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/8eUyH )

Factcheck Politifact: http://dpaq.de/w8SBV
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Addqd )

Over Sico van der Meer: https://www.clingendael.org/person/sico-van-der-meer
(gearchiveerd: https://archive.ph/sl6av )

VN-verdrag: https://www.un.org/disarmament/wmd/nuclear/npt/text
(gearchiveerd: http://dpaq.de/ZV0dj )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com