Artikel over gebruik harddrugs door Hugo de Jonge is nep

01.04.2021, 09:07 (CEST)

Een afbeelding met een vermeend AD-artikel wordt gretig gedeeld op Facebook. Het artikel met de opvallende kop "CDA-Minster biecht gebruik harddrugs op" zou gaan over cocaïnegebruik door demissionair minister Hugo de Jonge. "Een drugsverslaafde schoolmeester als minister van volksgezondheid, die het land in de afgrond werpt, leuk (sic)", schrijft een man bij de afbeelding. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Het artikel is nep. De afbeelding is een bewerkte versie van een AD-artikel uit 2016, waarin De Jonge – destijds Rotterdamse wethouder – toegeeft vroeger wel eens een jointje te hebben gerookt. Het gaat hier dus niet over cocaïnegebruik, of andere harddrugs.

FEITEN: De gedeelde afbeelding is geen echt AD-artikel. Ten eerste staat in de kop 'CDA-Minster'. Een spelfout kan natuurlijk altijd gebeuren, maar deze was dan hoogstwaarschijnlijk later gecorrigeerd. Het woord 'minister' hoort daarnaast niet met een hoofdletter in de samenstelling 'CDA-minister'.

De oplettende lezer ziet onderaan de afbeelding in lichtgrijze letters de tekst: "Door: Coke de dealer 29-03-21, 16:01 laatste update Meer fake nieuws volgt". Overduidelijk nepnieuws dus.

Het nepartikel is gebaseerd op een artikel van het Rotterdams Dagblad , met de vergelijkbare kop "CDA-wethouder biecht gebruik softdrugs op". Ook de rest van het nepartikel is op dezelfde manier opgebouwd als het origineel. Het origineel gaat echter over softdrugs, het beleid hierop en de eigen ervaring van de Jonge.

Het originele artikel van het AD werd gepubliceerd op 24 september 2014. De laatste update van het artikel was op 4 maart 2016. Het stuk is een aankondiging van een interview met Hugo de Jonge dat de volgende dag in de krant zou verschijnen. De Jonge was destijds wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. In het artikel staat dat de wethouder in het interview toegeeft in zijn jonge jaren geregeld een joint te hebben gerookt.

De demissionair minister van Volksgezondheid presenteerde ook niet eerder dit jaar een landelijk manifest voor het legaal verhandelen, importeren en gebruiken van cocaïne. Ook dit is een verdraaiing van het originele artikel. Het CDA presenteerde in 2014 een landelijk manifest over wietteelt, waarin zij pleitten voor het terugdringen van het aantal coffeeshops en aanpak van illegale wietteelt.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1909349072565082&id=100004700237838
(gearchiveerd: https://archive.ph/W1qhl )

Originele AD-artikel: https://www.ad.nl/rotterdam/cda-wethouder-biecht-gebruik-softdrugs-op~a73e09f3/
(gearchiveerd: https://archive.ph/dza6X )

CV Hugo de Jonge: https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/hugo-de-jonge/cv
(gearchiveerd: https://archive.ph/Q3PJG )

CDA manifest: http://www.cdaechtsusteren.nl/downloads/manifest_NEEderwiet.pdf
(gearchiveerd: https://archive.ph/XiLah )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com