Ruimte in video is beddencentrale VUmc, geen patiëntenafdeling

30.03.2021, 21:47 (CEST)

Een virale video (hier gearchiveerd) van een ruimte vol lege ziekenhuisbedden is op Facebook al meer dan dertienduizend keer gedeeld. De man die de video op zijn Facebook zette, schrijft erbij: "Overvolle ziekenhuizen? Deze is zojuist door een logistiek manager van het VU gemaakt". De video zou volgens de man van de app Telegram komen. "De ziekenhuizen zijn leeg," schrijft een andere man in een Facebookpost bij de video. (Facebookpost hier en hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De video is inderdaad gefilmd in het VUmc in Amsterdam. Het gaat echter om een beddencentrale waar de ziekenhuisbedden worden schoongemaakt. Hier liggen nooit patiënten. De beelden missen dus context. Het is daarnaast niet met zekerheid te zeggen of de video daadwerkelijk door een medewerker van het VUmc is gemaakt.

FEITEN: De ruimte in de video is inderdaad in het gebouw van het VUmc, een van de locaties van het Amsterdam UMC. Op Twitter reageerde het ziekenhuis al op meerdere personen die de video deelde. "Dit is onze beddencentrale," legt het ziekenhuis uit in een tweet. "Hier worden elke dag onze gebruikte bedden gereinigd. Is in het kader van hygiëne wel zo fijn voor de volgende patiënt." In een antwoord op een andere Twittergebruiker voegt het Amsterdam UMC nog toe dat in deze beddencentrale nooit patiënten liggen.

Volgens de berichten op sociale media werd de beddencentrale gefilmd door een logistiek manager van het VUmc. Het ziekenhuis heeft geen onderzoek gedaan naar de afzender van de video en kan dus dus niet officieel bevestigen of ontkrachten dat deze is gemaakt door een medewerker, vertelt een woordvoerster aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Maar alle medewerkers weten dat dit een beddencentrale is. Dus het lijkt mij vreemd als dit door een medewerker in deze context is gedeeld," voegt de woordvoerster toe.

De gefilmde ruimte is in de kelder onder de hoofdingang en is voor iedereen makkelijk toegankelijk, verklaart de ziekenhuis-woordvoerster. Iedereen kan deze video dus hebben gemaakt, ook een bezoeker of patiënt.

Op basis van deze beddencentrale kan niet de conclusie worden getrokken dat de ziekenhuizen leeg zijn. Op 29 maart 2021 lagen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in totaal 2342 coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan lagen 675 mensen op de IC. Dat is meer dan zestig procent van het totale aantal IC-bedden dat nu in Nederland bezet is. Het aantal coronapatiënten op de IC volgt daarnaast een stijgende trend, volgens het LCPS. En naast de coronazorg, gaat natuurlijk ook de acute zorg door.

De ziekenhuizen zijn dus zeker niet leeg. De IC’s moeten daarentegen juist weer opschalen.  

---

Links:

Video gearchiveerd: http://dpaq.de/8ZeuM

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1045456652606931&id=100014278172379
(gearchiveerd: https://archive.ph/qv0Zd )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1408241259510494&id=100009738995403
(gearchiveerd: https://archive.ph/Ovefa )

Tweets @AmsterdamUMC:
https://twitter.com/amsterdamumc/status/137501044188214067
(gearchiveerd: http://dpaq.de/KXw2C )

https://twitter.com/amsterdamumc/status/137557710856350926
(gearchiveerd: http://dpaq.de/3Y1vq )

Cijfers LCPS op 29 maart 2021: https://lcps.nu/675-covid-patienten-op-de-ic-1667-in-de-kliniek-21-verplaatsingen/
(gearchiveerd: https://archive.ph/YHS2g )

Over opschaling IC’s: https://www.parool.nl/nederland/ziekenhuizen-afgesproken-aantal-ic-bedden-lijkt-onhaalbaar~be0fecfe
(gearchiveerd: https://archive.ph/oldrC )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com