Ook niet-gevaccineerde mensen mogen boodschappen doen in Israël

26.03.2021, 09:42 (CET)

Een uitspraak van D66-voorzitter Sigrid Kaag schoot bij een aantal sociale mediagebruikers in het verkeerde keelgat (hier gearchiveerd). Kaag zou voorgesteld hebben om een voorbeeld te nemen aan het Israëlische coronabeleid. Een collage die rondgaat op Facebook plaatst een citaat van Kaag boven een foto van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de woorden: "Israël: Geen corona vaccin = geen boodschappen".

BEOORDELING: Hoewel Sigrid Kaag inderdaad tijdens het partijcongres naar Israël verwees, is haar citaat licht vervormd. Het klopt echter van geen kanten dat niet-gevaccineerden in Israël niet naar de winkel mogen. Het bericht is daarom onwaar.

FEITEN: Hoewel D66-voorzitter Sigrid Kaag die verwijzing naar Israël weldegelijk maakte tijdens een partijcongres van D66 op 27 februari 2021, werd ze niet correct geciteerd.

"Laten we als Nederland een voorbeeld nemen aan Israël", sprak Kaag haar partijgenoten toe, "waar gevaccineerde mensen weer toegang krijgen tot het maatschappelijk leven. En geef degene die het vaccin nog niet heeft gehad dezelfde vrijheid met een negatieve test in de achterzak." Bij de afbeelding van Kaag in de collage van 21 maart 2021 valt daarentegen te lezen: "We zullen het coronabeleid van Israël als voorbeeld nemen voor Nederland". Kortom, niet hetzelfde citaat, al verschilt de boodschap niet veel.

De boodschap die de vrouw toeschrijft aan Netanyahu, is wél compleet verkeerd. In Israël is er geen sprake van een winkelverbod voor niet-gevaccineerden. Essentiële winkels, waaronder supermarkten, zijn voor iedereen toegankelijk in het land. Wel werkt Israël met een Green Pass, een soort tijdelijk toegangspaspoort voor gevaccineerde mensen. Mensen met een Green Pass mogen binnen in zwembaden, sportscholen of hotels.

De Green Pass is al actief sinds 7 maart 2021 in Israel. Bepaalde activiteiten en diensten zijn daardoor toegangkelijk voor gevaccineerden op vertoon van deze kaart. Supermarkten vallen niet onder die activiteiten en diensten. Het bericht is dus onwaar.

---

Links

Post die werd gedeeld op Facebook:
https://www.facebook.com/rianne.bartelsvanriet/posts/7991542677583800 (gearchiveerd: http://dpaq.de/YV8hN)

Partijcongres van D66 waarin Sigrid Kaag spreekt over het voorbeeld nemen van Israëlisch beleid, 27 februari 2021: https://www.youtube.com/watch?v=-Ql2NoFHsvA

Covid-19 beperkingen van de Israëlische overheid
https://www.gov.il/en/departments/guides/ramzor-cites-guidelines#6 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6s65j)

FAQ over de lancering van de Green Pass
https://www.gov.il/BlobFolder/guide/ramzor-cites-guidelines/en/files_מדריך%20שאלות%20ותשובות%20התו%20הירוק%20והפעימה%20השלישית%20ENG.pdf(gearchiveerd: http://dpaq.de/f9GQT)

Website van het Israelische ministerie van Gezondheid over the Green Pass: https://corona.health.gov.il/en/directives/green-pass-info/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/mPPvF)

Website van het Israëlische ministerie van Gezondheid over verschillen tussen vaccinatiebewijs en Green Pass: https://www.gov.il/en/departments/general/corona-certificates (gearchiveerd: http://dpaq.de/fXJP2)

Alle informatie over de Green Pass van de Israelische overheid: https://corona.health.gov.il/en/directives/green-pass-info/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/RrUOR)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com