Medisch Hoofd Moderna heeft nooit beweerd dat hun coronavaccin je DNA kan veranderen

25.03.2021, 21:18 (CET)

Farmaceut Moderna zou hebben toegegeven dat hun coronavaccin op basis van mRNA-technologie DNA wel degelijk verandert. Dat beweert een Facebookgebruiker (gearchiveerd hier). Tal Zaks, de verantwoordelijke voor het ontwikkelingen van het Modernavaccin zou dat hebben toegegeven.

BEOORDELING: Het bericht is fout. Het hoofd van de medische afdeling bij Moderna, Tal Zaks, heeft niet toegegeven dat een mRNA-vaccin DNA wijzigt. In een TedTalk in 2017 legde Zaks uit hoe de mRNA-technologie werkt en op welke medische gebieden het veelbelovend is. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het mRNA in de coronavaccins DNA kan aanpassen.

FEITEN: Tal Zaks is de "Chief Medical Officer" van farmaceut Moderna. In die hoedanigheid staat hij aan het hoofd van de klinische ontwikkeling van medicijnen, waaronder het coronavaccin. De Nederlandstalige posts over zijn zogegezegde uitspraak verwijzen naar een artikel op de Amerikaanse website The Washington Standard. Daarin wordt verwezen naar een TedTalk die Tal Zaks gaf in 2017 als bron van de beweerde uitspraak.

Die TedTalk had als onderwerp hoe mRNA-vaccintechnologie werkt in het kader van verschillende geneesmiddelen, zoals een griepvaccin. "Stel je voor, dat in de plaats van het eiwit te geven, dat we de instructies geven over hoe het lichaam dat eiwit moet aanmaken. Hoe het lichaam zijn eigen vaccin kan maken", zegt hij vanaf 2:12.

Daarnaast praat hij over de mogelijkheid om op termijn op maat gemaakte vaccins tegen kanker te ontwikkelen. Vandaar ook de titel van de Tedtalk: 'De genetische code herschrijven: een geneesmiddel tegen kanker in de maak'. Op de website van Moderna staat meer uitleg over dat mogelijke kankervaccin. Zoals Tal Zaks meermaals herhaalt in zijn TedTalk is het een experimentele technologie.

Op geen enkel moment wordt gesproken over het aanpassen van DNA. Zaks probeert te belichten hoe multifunctioneel mRNA-technologie is. "Het biedt als geneesmiddel de flexibiliteit om gelijk welk eiwit naar keuze tijdelijk, zonder kans op genetische modificatie, tot expressie te laten komen", zo legt Rein Verbeke uit. Verbeke is post-doctoraal onderzoeker aan de UGent en onderzoekt mRNA-technologie bij kankerbehandeling.

"Bij de coronavaccins codeert het mRNA het viraal spike-eiwit van het SARS-CoV-2-virus. Als therapeutisch kankervaccin codeert het mRNA eiwitten die specifiek in de kankercellen aanwezig zijn. Door het lichaam via die mRNA die specifieke eiwitten te laten aanmaken, hopen we het immuunsysteem beter te trainen om de kankercellen te herkennen en vernietigen."

En die flexibiliteit geeft veel mogelijkheden. "Afhankelijk van welk eiwit het mRNA codeert, zijn er verschillende therapeutische mogelijkheden: van vaccinatie, tot immuuntherapie en theoretisch gezien ook genetische modificatie", vertelt Verbeke. "Maar dat is een complex gebeuren, en die informatie zit niet een coronavaccin of een kankervaccin op basis van mRNA."

Het is dus fout om te zeggen dat Zaks heeft 'toegegeven' dat mRNA-vaccins je DNA veranderen. Het is vrijwel onmogelijk dat een coronavaccin dit kan, zoals dpa eerder al schreef. De mRNA in het vaccin is niets meer dan een transportsysteem, dat niet doordringt in de celkern en dus niet in contact komt met ons DNA. Daarnaast wordt het snel in de cellen afgebroken.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3005964782952139&id=100006159405579 (gearchiveerd: http://dpaq.de/pAEM7)

Washington Standard: https://thewashingtonstandard.com/bombshell-moderna-chief-medical-officer-admits-mrna-alters-dna/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/QfGxX)

Over Tal Zaks: https://www.modernatx.com/about-us/executive-committee-leadership#Zaks (gearchiveerd: http://dpaq.de/OOoIt)

TedxBeaconStreet 8/12/2017: https://www.youtube.com/watch?v=AHB2bLILAvM

Moderna over mRNA als kankerbehandeling: https://www.modernatx.com/pipeline/therapeutic-areas/mrna-personalized-cancer-vaccines-and-immuno-oncology (gearchiveerd: http://dpaq.de/IJRiB)

Eerdere dpa-factchecks over vaccins en DNA: https://dpa-factchecking.com/belgium/200708-99-721570/

Over mRNA-vaccins: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoe-werkt-het-mrna-coronavaccin-en-is-het-veilig (gearchiveerd: http://dpaq.de/MCOKk)

Over Rein Verbeke: https://www.ugent.be/fw/pharmaceutics/biochemphypharm/en/team/reinverbeke.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/XzlQD)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com