Sigrid Kaag is katholiek

19.03.2021, 17:31 (CET)

In een bericht op Facebook wordt beweerd dat D66 lijsttrekker Sigrid Kaag zich heeft bekeerd tot de islam. Er valt te lezen dat ook haar kinderen en haar man moslim zijn. In het bericht wordt een citaat - "Ik ben al sinds 1996 moslima" - aan Kaag toegeschreven. Boven het bericht prijkt een foto van de lijsttrekker waarop ze een Palestijnse vlag in haar hand houdt. (Facebookpost hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De post is onjuist. Sigrid Kaag is openlijk katholiek. In verschillende interviews vertelt ze daarover. Ook op de website van D66 staat dat ze katholiek is. Haar man is niet gelovig, hij is atheïst. Haar vier kinderen zijn gedoopt en drie hebben heilige communie gedaan. Daarnaast is de foto boven de tekst van het bericht gefotoshopt. Het beeld is geknipt uit een video van WNL. In de foto is een Palenstijnse vlag gefotoshopt. De post is dus in zijn geheel niet waar.

FEITEN: Sigrid Kaag is openlijk katholiek. In Trouw zegt ze eerder dit jaar: "In een zeer ontkerkelijkt, seculier Nederland is het voor sommige mensen opvallend dat de partijleider van D66 zegt: ja, ik ben katholiek." Ook in meerdere andere interviews in zowel kranten als op televisie vertelt ze erover. Ook de website van D66 vermeldt dit.

In een aflevering van Adieu God? van de EO vertelt ze openhartig over haar man. Hij is atheïst. In hetzelfde interview spreekt ze over haar kinderen, die zijn gedoopt. Ook vertelt ze dat drie van hen heilige communie hebben gedaan.

Het beeld boven de tekst in het Facebookbericht komt uit een aflevering van het programma WNL op Zondag, waarin Sigrid Kaag vertelt over haar ideeën over het stellen van voorwaarden aan staatssteun aan bedrijven. Het beeld uit dezelfde post is ook te zien in een verkorte versie van de aflevering die op Youtube staat. Het exacte beeld komt om 3:07 voorbij. Het Facebookbericht vermeldt geen bron voor het vermeende citaat ("Ik ben al sinds 1996 moslima").

Een langere versie van de Facebookpost verscheen eerder op de website Den Haag Inside. Op deze gratis WIX website staat behalve dit artikel niets dan voorbeeldteksten.

Onder het Facebookbericht over Kaag wordt in de reacties met afschuw gereageerd, maar verbaasd lijkt niemand. Er wordt in deze reacties opgeroepen om Partij Voor de Vrijheid te stemmen en er wordt gesproken over stemfraude.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3784570708324078&set=ecnf.100003135592909
(gearchiveerd: https://archive.ph/qNLRL )

Trouw over geloof Sigrid Kaag en man en kinderen: http://dpaq.de/hkKH9
(gearchiveerd: https://archive.ph/0ggfl )

Nederlands Dagblad over geloof Sigrid Kaag: https://www.nd.nl/nieuws/politiek/990668/d66-lijsttrekker-sigrid-kaag-over-geloof-het-gaat-niet-om-bewijze
(gearchiveerd: http://dpaq.de/N0ht8 )

NPO EO over geloof Sigrid Kaag en man en kinderen: https://www.npostart.nl/adieu-god/15-07-2019/VPWON_1307323

Website D66 over geloof Sigrid Kaag: https://d66.nl/sigrid-kaag-over-haar-geloof/
(gearchiveerd: https://archive.ph/lKH41 )

Volledige aflevering WNL Op Zondag, herkomst foto boven post: https://www.npostart.nl/wnl-op-zondag/19-04-2020/POW_04525265

Verkorte video Youtube WNL waar de foto van Kaag boven het Facebookbericht vandaan komt (exacte tijd: 3:07): https://www.youtube.com/watch?v=NNAWQI_EQfE  
(gearchiveerd: http://dpaq.de/OOctN )

Langere versie artikel op Den Haag Inside:
https://markerwaard3.wixsite.com/my-site/post/sigrid-kaag-d66-heeft-zich-tot-de-islam-bekeerd
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Eu3RA )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com