Geen bewijs voor verkiezingsfraude in gemeente Haarlemmermeer

19.03.2021, 15:09 (CET)

In een bericht op Facebook stelt een gebruiker dat hij "alweer een fraudeur" bij het tellen van de stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen heeft gevonden (hier gearchiveerd). Hij haalt daarbij onder andere een tweet van Willem-Jan Pelle aan, die zou helpen tellen in de gemeente Haarlemmermeer. In de tweet zegt Pelle dat hij alle stemmen voor Forum voor Democratie (FvD) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) laat verdwijnen.

BEOORDELING: Het bericht klopt niet. Hoewel Willem-Jan Pelle de tweet echt heeft geplaatst, heeft hij geen stemmen geteld in de gemeente Haarlemmermeer. Pelle geeft zelf aan dat het om een sarcastische opmerking gaat en dat hij geen stemmen heeft geteld tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

FEITEN: Op 16 maart 2021 plaatste een Facebookgebruiker een bericht op Facebook waarin hij uithaalt naar de Nederlanse Tweede Kamerverkiezingen. "Dit kan toch niet anders dan bestempeld worden als een fraude verkiezing", is één van de claims boven de gedeelde screenshots. Het bericht lijkt te zijn geplaatst naar aanleiding van een post van twitteraccount @LinksOntmaskerd. Daarin wordt de tweet van Pelle aangehaald en gesteld dat hij werkt op een stembureau in Haarlemmermeer, de gemeente waar hij woonachtig is.

Onder andere Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) retweetten het bericht (zie hier). Inmiddels zijn alle tweets door de gebruikers verwijderd. De Dagelijkse Standaard plaatste er zelfs een artikel over (hier gearchiveerd), maar ook dat werd weer offline gehaald. Er is contact gezocht met de redactie van het medium, tot op heden zonder succes. De verwijderde tweets van media en politici wijzen enigszins op schuldbesef van het delen van desinformatie.

De tweet van Willem-Jan Pelle heeft wel degelijk echt bestaan, zo is terug te zien in de archieven. Pelle zegt hier op een stembureau te werken en alle stemmen op FvD en PVV te zullen doen verdwijnen. Hij plaatste de tweet in reactie op een post van Forum voor Democratie. De partij van Baudet haalde een medewerkster van een stemlokaal in Rotterdam aan die beweerde alle stemmen op "Geert of Thierry" te zullen verwijderen. De medewerkster werd ontslagen.

Om de tweet van Pelle in de juiste context te plaatsen, nam de redactie van dpa contact met hem op. Telefonisch vertelde hij dat het om een sarcastische opmerking ging. "Bij nader inzien had ik die tweet beter niet gestuurd, gezien de commotie die errond ontstaan is", zegt Pelle. Hij laat nog weten dat hij geen functie had bij een stembureau. Ook geeft de gemeente Haarlemmermeer dat in een reactie op Twitter aan. "Ook niet bij een uitzendbureau." De gemeente stelt bovendien dat alle tellingen in het openbaar gebeuren en er dus gecontroleerd kan worden.

Overigens was zelfs als Pelle op het stembureau had gewerkt en de intentie had gehad te frauderen, de kans van slagen hiervoor nihil geweest. Tubantia legt uit hoe het tellen precies in zijn werk gaat: één teller leest de ingevulde stem voor, een tweede lezer controleert dat. Een derde persoon noteert de voorgelezen keuze, teller nummer vier checkt of dat klopt. Ook bij het invoeren van de stemmen in het programma OSV2020 wordt gebruik gemaakt van het 'vier-ogen principe'. Een individuele poging tot fraude lijkt hier dus weinig te kunnen uitrichten.

Daar komt bij dat de voorzitter van het stembureau het gehele proces scherp in de gaten houdt. Niels Park, deze verkiezingen actief als voorzitter van een stemlokaal in Leiden, bevestigt dat. "En dan kijk ik ook nog of de stembiljetten die door mijn collega's ongeldig zijn verklaard, dat wel écht zijn", aldus Park. Bovendien is iedereen welkom om zelf te komen kijken of alles eerlijk verloopt. Zo waren er op verschillende plekken onafhankelijke internationale waarnemers aanwezig, bijvoorbeeld hier in Den Haag. Zij brengen echter pas na de verkiezingen hun rapport uit.

De tweet van Willem-Jan Pelle is dus geen bewijs van verkiezingsfraude. De tweet was volgens hem als grap bedoeld. Pelle werkte daarnaast niet op een stembureau en ook als hij dit wel had gedaan, was een eventuele poging tot frauderen naar alle waarschijnlijkheid kansloos geweest.

---

Links:

Facebookpost:
https://www.facebook.com/ytzenz/posts/10157732445831640 (gearchiveerd: http://dpaq.de/cGhWv)

Verwijderde tweet Willem-Jan Pelle (@WillemJanP):
https://web.archive.org/web/20210316111531/https://twitter.com/WillemJanP/status/1371782127243657216

Verwijderde tweet @LinksOntmaskerd:
https://web.archive.org/web/20210316143531/https:/twitter.com/LinksOntmaskerd/status/1371832448028409859

Verwijderde retweets politici:
https://www.politwoops.nl/search?utf8=%E2%9C%93&group=1&q=LinksOntmaskerd (gearchiveerd: http://dpaq.de/oAB1l)

Verwijderd artikel De Dagelijkse Standaard over tweet Willem-Jan Pelle:
https://web.archive.org/web/20210316170753/https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/03/stemmenteller-in-haarlemmermeer-laat-pvv-en-fvd-stemmen-verdwijnen/

Tweet Forum voor Democratie waar Pelle op reageerde:
https://twitter.com/fvdemocratie/status/1371780411467177984?s=20 (gearchiveerd: http://dpaq.de/1JQdo)

Artikel Algemeen Dagblad over ontslagen medewerkster stembureau Rotterdam:
https://www.ad.nl/rotterdam/gemeente-stuurt-medewerker-stembureau-weg-na-grap-over-forum-en-pvv~a01d273d/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/EEFrG)

Reactie gemeente Haarlemmermeer op Twitter:
https://twitter.com/haarlemmermeer/status/1371845313334501378?s=20 (gearchiveerd: http://dpaq.de/4IGca)

Artikel Tubantia over telproces:
https://www.tubantia.nl/achterhoek/stemmen-tellen-met-het-vier-ogen-principe-in-borculo-en-dat-tot-uiterlijk-twee-uur-vannacht~a0d31cf2/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/92nDU)

Kiesraad over OSV2020:
https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/osv-en-eml (gearchiveerd: http://dpaq.de/1rv92)

Filmpje NOS over onafhankelijke waarnemers in Den Haag:
https://nos.nl/video/2373084-internationale-waarnemers-kijken-mee-met-het-tellen-in-de-gemeente-den-haag.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/OMtBK)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com