Bewerkte foto Volkert van der Graaf is samenvoegsel van twee stockbeelden

19.03.2021, 16:01 (CET)

Een oude foto zou een ontmoeting tussen voormalig Nederlands minister-president Dries van Agt (CDA) en Volkert van der Graaf tonen (hier gearchiveerd). De milieuactivist die veroordeeld werd voor de moord op politicus Pim Fortuyn geeft op de foto een handdruk aan Van Agt, zonder hem aan te kijken. De foto zou bovendien genomen zijn in 2002, maar klopt de afgebeelde gebeurtenis wel? 

BEOORDELING: De foto is duidelijk bewerkt. Het gaat om een samenvoegsel van twee foto's: één van Volkert van der Graaf en één van een handdruk tussen oud-premiers Dries van Agt en Jan Peter Balkenende. De afbeelding is duidelijk bewerkt om te misleiden. De foto's werden bovendien niet genomen in 2002, maar respectievelijk in 2008 en 1993.

FEITEN: Op 17 maart 2021 deelt een vrouw een opmerkelijke zwart-wit afbeelding op Facebook. In de afbeelding is te zien hoe oud-premier Dries van Agt de hand schudt van veroordeeld moordenaar Volkert van der Graaf. De oplettende lezer heeft wellicht opgemerkt dat de afbeelding er vreemd uitziet: Het valt op dat Van der Graaf de oud-premier niet in de ogen kijkt. Kortom, de afbeelding is duidelijk bewerkt.

De amateuristische fotoshop is niet het enige bewijs voor de bewerkte afbeelding. Ook tonen eenvoudige zoekacties op Google de originele foto's. Op één van de foto's is Volkert van der Graaf alleen te zien, op één andere wordt een ontmoeting tussen Dries van Agt en Jan Peter Balkenende getoond. Op de bewerkte foto is het hoofd van Balkenende vervangen door dat van Van der Graaf en zijn de kleuren gewijzigd naar zwart-wit.

Verder stelt de maker van de afbeelding dat de foto in 2002 genomen is. Ook daar klopt niets van. Ondanks de bewerkte versie werd géén van de originele afbeeldingen op dat moment gemaakt. De ANP-foto van Dries van Agt en Jan Peter Balkenende dateert van 19 mei 2008. Het duo sprak elkaar tijdens de boekpresentatie van de biografie van Van Agt in de tuin van het Catshuis. De tweede foto is afkomstig uit een reeks uit 1993. Fotograaf Herman Stover fotografeerde Van der Graaf meermaals

De maker van de afbeelding probeert doelbewust Dries van Agt in een slecht daglicht te plaatsen door te stellen dat de twee elkaar begroet hebben "tijdens de rechtzitting" (sic) in 2002. Dat jaartal verwijst naar de moord op Pim Fortuyn, maar de proces begon op 27 maart 2003. Van der Graaf is uiteindelijk schuldig bevonden aan de gruweldaad. Het ambtstermijn van Van Agt was toen bovendien al lang verstreken.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo?fbid=1932939793526511&set=a.106269582860217 (gearchiveerd: http://dpaq.de/CSzN2)

Open Rotterdam: https://www.openrotterdam.nl/rotterdam-kan-volkert-van-der-graaf-niet-weren/nieuws/item?147166 (gearchiveerd: http://dpaq.de/dqsNA)

ANP foto: https://www.anpfoto.nl/search.pp?pictureid=307546721&page=18&pos=890 (gearchiveerd: http://dpaq.de/5x7va)

Foto van der Graaf: https://krant.telegraaf.nl/krant/vandaag/teksten/bin.der.vmo.stichting.loterij.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/60Gru)

Dries Van Agt: https://www.parlement.com/id/vg09llgz6ywn/a_a_m_dries_van_agt (gearchiveerd: http://dpaq.de/ROFms)

Historiek.net Pim Fortuyn: https://historiek.net/pim-fortuyn/68836/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/JGGVc)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com