Stem is ongeldig bij inkleuren van meerdere vakjes op stembiljet

16.03.2021, 14:42 (CET)

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur gaan er op Facebook berichten rond waarin wordt gezegd dat je dit jaar twee vakjes rood mag kleuren op het stembiljet. "Twijfel je nog steeds tussen de PVV en FvD? Vergeet niet, dit jaar mag je 2 vakjes rood kleuren op het stembiljet", is te lezen in diverse Facebookberichten. (hier en hier gearchiveerd) 

BEOORDELING: Door het rood kleuren van twee vakjes op het stembiljet wordt de stem ongeldig verklaard. Ook bij deze verkiezingen is dat niet anders. 

FEITEN: Alleen stembiljetten met één roodgekleurd vakje zijn geldig. Wanneer er twee vakjes voor de naam van kandidaten worden gemarkeerd, is de stem ongeldig.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een kiezer zich bij het invullen van het stembiljet vergist. In dat geval geef je het stembiljet terug aan de voorzitter van het stembureau en krijg je eenmalig een nieuwe.

Wanneer iemand het enkele stemvakje van zijn of haar keuze niet volledig inkleurt, maar bijvoorbeeld een kruisje of vinkje zet, blijft de stem geldig.

Het is ook toegestaan om op het stembiljet te schrijven of te tekenen, zolang dit niet terug te leiden is naar een persoon. Stemmen moet namelijk altijd anoniem zijn. Je mag er dus niet je naam op schrijven, of de naam van iemand anders. "Een stembiljet waarop de keuze van een bepaalde kandidaat op ondubbelzinnige wijze kenbaar is gemaakt door het rood maken van het witte stipje in het stemvak, doch waarop tevens een scheldwoord of iets dergelijks is vermeld, is niet ongeldig", zegt de Kiesraad hierover. 

---

Links:

Facebookpost 1:
https://www.facebook.com/ray.derkzen/posts/10159474340664228
(gearchiveerd: https://archive.ph/eFpnV )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10217363752440206&set=a.2854967507723&type=3
(gearchiveerd: https://archive.ph/rt4AB )

Over ongeldige stem: http://dpaq.de/Qlp3y
(gearchiveerd: https://archive.ph/FH16c )

Over nieuw stembiljet bij vergissing: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/stemmen/blanco-ongeldig
(gearchiveerd: https://archive.ph/jWCFg )

Wanneer is een stem ongeldig?: http://dpaq.de/TPKEr
(gearchiveerd: https://archive.ph/kZhFX )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com