Uitzondering coronatest geldt voor meerdere groepen bij reizen naar Nederland

15.03.2021, 09:36 (CET)

"Hugo Rutte & Co hebben zichzelf wettelijk uitgesloten voor test.. (sic)". Die bewerking gaat rond op Facebook, gepaard met een lijst uitzonderingen voor een verplichte negatieve testuitslag. Op de lijst staan houders van een diplomatieke identiteitskaart, houders van een niet-Nederlands diplomatiek paspoort en staatshoofden en leden van een buitenlandse regering. "Dat jullie het maar weten! Snappen jullie het nu?," schrijft een vrouw in een bericht waarin ze de afbeelding deelt. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De claim dat demissionair minister Hugo de Jonge, demissionair premier Mark Rutte en anderen zichzelf wettelijk hebben uitgesloten van een coronatest is niet helemaal waar. De lijst met uitzonderingen wordt uit zijn context getrokken. Het gaat specifiek om testuitzonderingen voor mensen die naar Nederland reizen. Ook is op de afbeelding in de Facebookpost niet de volledige lijst te zien. Niet alleen diplomaten en overheidsfunctionarissen, maar ook transportpersoneel en grenswerkers staan op de uitzonderingenlijst.

FEITEN:

Om Nederland binnen te komen na een reis in een ‘hoogrisicoland’ moeten reizigers boven de 13 jaar een negatieve coronatest laten zien. Sinds 3 maart hoeft dit niet specifiek een PCR-test te zijn. Ook andere ‘NAAT-testen’ zijn toegestaan. Hieronder valt de PCR-test, maar ook de LAMP- TMA- of mPOCT-test.

De test is verplicht wanneer iemand vanuit een land reist dat niet op de lijst met veilige landen staat. Er zijn echter groepen uitgezonderd. Zij hoeven voor hun reis naar Nederland vanuit een risicoland geen ‘NAAT-test’ te laten zien.

Bij deze uitzonderingen horen inderdaad houders van niet-Nederlandse en Nederlandse diplomatieke paspoorten, staatshoofden en leden van een buitenlandse regering. Maar ook grenswerkers en grensstudenten staan op de lijst. Reizigers die vanuit veilige landen reizen hoeven ook geen negatieve ‘NAAT-test’ te laten zien. Al deze groepen hebben wel een gezondheidsverklaring nodig.

Ook transportpersoneel hoeft geen negatieve PCR-test te hebben om Nederland binnen te komen. Het zou te lang duren om op die uitslag te wachten. Voor hen geldt in de meeste gevallen wel dat zij een negatieve sneltest moeten hebben.

Demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister Hugo de Jonge en andere overheidsfunctionarissen kunnen aanspraak maken op een diplomatiek paspoort, met toestemming van de minister van Buitenlandse Zaken. Zolang de reis werkgerelateerd is, hoeven zij dan inderdaad volgens de uitzonderingen geen negatieve ‘NAAT’-test te laten zien om Nederland binnen te komen.

Deze uitzonderingen gelden niet voor coronatesten in het algemeen. Binnen het land worden ministers en andere overheidsfunctionarissen niet door de wet uitgezonderd en kunnen ook zij een wattenstaaf in de neus krijgen.

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/maddy.neugebauer/posts/380284299641940
(gearchiveerd: https://archive.ph/gm6zj )

Over negatieve coronatest bij reis naar Nederland:
http://dpaq.de/HCaos
(gearchiveerd: https://archive.ph/ZHALB )

Over ‘NAAT-testen’: http://dpaq.de/U0eZk
(gearchiveerd: https://archive.ph/3zvJ1 )

Lijst veilige landen: http://dpaq.de/o3vA3
(gearchiveerd: https://archive.ph/ufu94 )

Uitzonderingen negatieve test: http://dpaq.de/UxAbN
(gearchiveerd: https://archive.ph/ZHALB )

Over gezondheidsverklaring: http://dpaq.de/VtiTH
(gearchiveerd: https://archive.ph/DDsgj )

Over diplomatiek paspoort: http://dpaq.de/xAojV
(gearchiveerd: https://archive.ph/AcJ9S )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com