Satirische video toont fictieve gedwongen vaccinatie in Rusland

15.03.2021, 09:27 (CET)

Een video (gearchiveerd) waarin ogenschijnlijk Russische speciale eenheden een gebouw binnendringen om een bewoner gedwongen te vaccineren wordt in Nederland gedeeld op Facebook (gearchiveerd).

BEOORDELING: De video is fictief. Het is een satire afkomstig van een populair Russisch YouTube-kanaal dat sketches produceert over actuele maatschappelijke problemen.

FEITEN:

De gedeelde video maakt deel uit van een langere video, die afkomstig is van een Russisch satirisch YouTubekanaal "BARAKuda". Dat volgt een fictieve politieker en overheidsambtenaar genaamd Vitali Nalivkin in de Oost-Russische stad Oessoeriejsk.

Nalivkin probeert op een vaak absurde en radicale manier reëele actuele problemen in de samenleving op te lossen. Het fictieve personage is populair in Rusland, en heeft zelfs zijn eigen Wikipediapagina.

In deze video bezoeken Nalivkin en een speciale politie-eenheid een aantal Russische burgers die niet gevaccineerd willen worden om hen geforceerd in te enten. Op een bepaald moment roept Nalivkin tegen een man: "Dit (de vaccinatie) verlengt je leven! Hoe kan je dat niet begrijpen?!"

Hoewel het thema actueel is, zijn er duidelijk hints dat het om een satire gaat. Zo wordt Nalivkin voorgesteld als de voorzitter van de lokale "Ispolnitelny komitet" of het Centraal Uitvoerend Comité. Dat was de hoogste wetgevende en bestuurlijke autoriteit in de Sovjet-Unie tussen 1917 en 1937.

Hoewel het een satire is legt de video wel de vinger aan de pols van de Russische coronazeitgeist: uit peilingen bleek dat 62% van de ondervraagden liever geen coronavaccin krijgt, vooral vanwege angst voor bijwerkingen.

Rusland startte begin december vorig jaar als eerste land zijn vaccinatiecampagne met een vaccin van eigen bodem: Sputnik V. Vaccinatie is vrijwillig.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/eric.links.3/posts/10225801002838381 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Anjpk)

Oorspronkelijke YouTube-video: https://youtu.be/v4lVRC295fo

Gearchiveerde video: http://dpaq.de/WcN9c

Over Vitali Nalivkin: https://www.themoscowtimes.com/2019/05/31/fake-russian-politician-gains-fame-for-slapstick-solutions-to-local-problems-a65834 (gearchiveerd: http://dpaq.de/UbQjV)

Over Russische vaccinatiecampagne: https://nos.nl/artikel/2359354-vaccinatieprogramma-rusland-van-start-gegaan.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/vxtKn)

Peilingen Russen corona: https://www.themoscowtimes.com/2021/03/01/2-in-3-russians-believe-coronavirus-is-a-bioweapon-poll-a73101 (gearchiveerd: http://dpaq.de/XxYIm

Oessoeriejsk: https://www.britannica.com/place/Ussuriysk (gearchiveerd: http://dpaq.de/f5vDZ)

Krantenartikel 1917 over Centraal Uitvoerend Comité: https://www.prlib.ru/en/history/619349 (gearchiveerd: http://dpaq.de/NTj2u)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com