Momenteel geen testbewijs nodig voor winkelafspraak Karwei

10.03.2021, 14:28 (CET)

Wie een pot verf of stapel planken wil aanschaffen bij de Karwei, komt volgens een bericht op Facebook alleen binnen met een negatief testbewijs. "Toegang alleen met negatief testbewijs", is boven het logo van de bouwmarkt te lezen in een afbeelding. Bij deze bewering - die al zo’n tweehonderd keer werd gedeeld – schrijft een man: "Ben klaar met karwei". (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De bewering is onjuist. Op dit moment is het bij Karwei mogelijk om te winkelen op afspraak of om een bestelling af te halen. Voor allebei is geen negatief testbewijs nodig.

FEITEN: Op de website van Karwei is het mogelijk om een afspraak te maken met een personal shopper. De voorwaarden hiervoor zijn dat je alleen komt, een mondkapje draagt en thuis blijft bij verkoudheidsklachten. Weet je al precies wat je nodig hebt? Dan is het ook mogelijk om een Click&Collect afspraak maken en spullen af te halen. Hier gelden dezelfde voorwaarden als bij de afspraak om fysiek te komen winkelen, met een aantal aanvullingen.

Bij beide winkelvormen die nu bij Karwei mogelijk zijn, is geen negatief coronatestbewijs nodig. Dat bevestigt ook een woordvoerder van Karwei aan dpa. De winkelmethodes die Karwei aanbiedt zijn ook in lijn met de coronamaatregelen van de overheid.

Het is niet uit te sluiten dat het hebben van een verplicht negatief testbewijs in de toekomst wel kan voorkomen. In Den haag ligt een wetsvoorstel voor de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ op tafel. In dit wetsvoorstel wordt alleen nog gesproken over de mogelijke verplichting van een testbewijs bij sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants, overige horeca, mbo en hoger onderwijs. Het instellen van een testbewijs voor winkels is hier dus ook nog niet aan de orde.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/joop.hamelinck/posts/1849555448533696
(gearchiveerd: https://archive.vn/A68dG )

Karwei over winkelen op afspraak: https://www.karwei.nl/coronavirus/personal-shopping
(gearchiveerd: https://archive.vn/PgPXy )

Karwei over Click&Collect: https://www.karwei.nl/klantenservice/click-and-collect
(gearchiveerd: https://archive.vn/SHx3Z )

Coronamaatregelen winkelen op afspraak: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/winkels-en-contactberoepen/winkelen-op-afspraak
(gearchiveerd: https://archive.vn/vh1tE )

Wetsvoorstel tijdelijke wet testbewijzen covid-19: https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorsteltestbewijzen
(gearchiveerd: https://archive.vn/Avkw7 )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com