Gezwollen lymfeklieren na vaccinatie niet gerelateerd aan borstkanker

11.03.2021, 09:21 (CET)

Amerikaanse artsen zouden ontdekt hebben dat vrouwen borstkankersymptomen ontwikkelen na covidvaccinatie, zo schrijft een website. Screenshots van dat artikel worden gedeeld op Facebook (gearchiveerd). Er zou worden geadviseerd om in het komende jaar geen mammografie te laten maken.

BEOORDELING: De bewering is fout. Gezwollen lymfeklieren kunnen zowel het gevolg zijn van vaccinatie als een symptoom van borstkanker. Dat wil nog niet zeggen dat een covidvaccin borstkanker veroorzaakt. Het advies is net om een mammografie niet met een jaar uit te stellen.

FEITEN:

Lymfeklieren maken deel uit van het immuunsysteem en gezwollen lymfeklieren zijn dus een mogelijke bijwerking van een vaccin. Vooral bij het Modernavaccin komt het voor: 20% van de testgroep voor het Modernavaccin gaf aan dat ze last hadden van gezwollen lymfeklieren. Voor het Pfizervaccin en AstraZenecavaccin ging het om minder dan 1%.

Hoewel lymfeklieren zich over het hele lichaam bevinden, zitten ze ook rond de oksels. Opgezwollen lymfeklieren in de oksels zijn een mogelijk symptoom van borstkanker. Enige verwarring is dus mogelijk, aangezien de opgezwollen lymfeklieren als gevolg van vaccinatie zich rond de injectieplaats in de arm bevinden.

Maar dat betekent nog niet dat het om een symptoom van borstkanker gaat. Opgezwollen lymfeklieren kunnen veel verschillende oorzaken hebben, onder andere als gevolg van een infectie of een huidziekte.

Kortom, er is geen reden tot paniek: de opgezwollen lymfeklieren na vaccinatie zijn geen symptomen van borstkanker zoals wordt beweerd. De Cleveland Clinic in Ohio schrijft dat het beste actieplan is om geen preventieve mammogram te missen. Exact het tegenovergestelde van wat volgens de blogpost zou worden aanbevolen.

Het wordt wel aangeraden om indien mogelijk de jaarlijkse mammografie te laten plaatsvinden voor vaccinatie, of 4 tot 6 weken na de tweede injectie.

USA Today schrijft dan weer dat dokters het onderscheid kunnen maken tussen een verontrustend symptoom en een gezwollen lymfeklier vanwege vaccinatie. Zeker als de patiënt haar vaccinatie vermeldt.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/yvonne.nagel.921/posts/2183843171746771 (gearchiveerd: http://dpaq.de/UiD8X)

Xander: https://www.xandernieuws.net/algemeen/artsen-vs-constateren-dat-vrouwen-borstkanker-symptomen-ontwikkelen-na-vaccinaties/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/GNArm)

Artikel Cleveland Clinic: https://health.clevelandclinic.org/dont-be-alarmed-by-this-covid-19-vaccine-side-effect-that-could-be-confused-with-breast-cancer/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/0cwAP)

Artikel USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/health/2021/02/26/covid-vaccine-side-effect-mimics-sign-breast-cancer-mammogram/6818923002/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z63ZT)

Bijwerkingen Modernavaccin: https://www.cbg-meb.nl/documenten/publicaties/2021/01/06/vaccin-in-het-kort-covid19-vaccin-moderna (gearchiveerd: http://dpaq.de/XEKAB)

Productinformatie AstraZenecavaccin EMA: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_en.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/OMFmy)

Productinformatie Pfizervaccin Farmacotherapeutischkompas: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/c/covid_19_mrna_vaccin__comirnaty_#bijwerkingen (gearchiveerd: http://dpaq.de/u77Kz)

Symptomen borstkanker: https://borstkanker.nl/medische-informatie/heb-ik-borstkanker/symptomen-van-borstkanker (gearchiveerd: http://dpaq.de/8rNLX)

Lymfeklieren: https://www.uza.be/lymfeklieren (gearchiveerd: http://dpaq.de/i4OGH)

Lymfadenopathie: https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ltxt/lymfadenopathie-lymphadenitis-acuta.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/0J7sL)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com