Jesse Klaver heeft een halfzus

09.03.2021, 21:08 (CET)

Er is online commotie over de zus van Jesse Klaver, die hij in het RTL Verkiezingsdebat meerdere malen noemde. In een video wordt een uitspraak die hij in het debat deed over zijn zus, arts op een covid-afdeling, opgevolgd door een video waarin Klaver zegt enig kind te zijn. "Het zusje van Jesse Klaver, maar hij is ook enig kind. Tuurlijk Jesse," schrijft iemand die de video deelt op Facebook. Daarbij deelt de Facebookgebruiker ook een afbeelding uit het BIG-register, waarin voor de naam ‘Klaver’ geen resultaten te vinden zijn. (Facebookpost hier gearchiveerd. Video hier)

BEOORDELING: Groenlinks-leider Jesse Klaver heeft halfzussen en een halfbroer. De video waarin hij verklaart enig kind te zijn komt uit het begin van 2017. Toen had hij geen contact met zijn vader en mogelijk ook nog niet met zijn halfzus. Dat hij toen aangaf enig kind te zijn, is in die context dus niet vreemd. De zus is niet onder ‘Klaver’ in het BIG-register te vinden omdat zij niet dezelfde achternaam draagt.

FEITEN: "In voorbereiding op deze stelling heb ik met mijn zusje gebeld, en zij is arts op een covid-afdeling. Ik zei, wat moet ik nou met deze stelling. En zij zei: Jesse, jullie in Den Haag moeten weten waar je wel en niet over gaat. En hier gaan jullie niet over." Met die woorden opende GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zijn pleidooi bij een stelling over het voorrang geven aan de gewone zorg, ook als dit meer coronadoden zou betekenen. De stelling was onderdeel van het RTL Verkiezingsdebat van 28 februari 2021.

Klaver heeft inderdaad een halfzus. Zij hebben dezelfde vader. Klaver had het grootste deel van zijn leven geen contact met hen. Hij ontmoette zijn vader pas weer nadat zijn moeder was overleden. "Klaver kreeg al eerder contact met een halfzusje. Via haar kreeg hij na de dood van zijn moeder contact met zijn vader," schrijft het AD in januari 2018 naar aanleiding van een RTL-interview met de fractievoorzitter.

Ook op de Groenlinks-website is over de familie van de fractievoorzitter te lezen: "Sinds het overlijden van zijn moeder in 2017, heeft Jesse weer contact met zijn vader en zijn Marokkaans-Nederlandse broertje en zusjes".

Het fragment waarin Klaver zelf zegt enig kind te zijn, komt uit een interview met de zender PowNed van 21 februari 2017. Dit fragment is van voordat zijn moeder overleed, eind april van dat jaar.

Het feit dat de Facebookgebruiker de zus van Jesse Klaver niet kan vinden in het BIG-register voor zorgverleners is ook niet vreemd. Omdat Klaver de naam van zijn moeder draagt, delen hij en zijn zus niet dezelfde achternaam. 

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/marcel.vandelaar.3/posts/4345648825463130
(gearchiveerd: https://archive.vn/s1CoI )
(video gearchiveerd: https://perma.cc/7EXR-NQM2 )

RTL Verkiezingsdebat: https://www.rtlxl.nl/programma/rtl-verkiezingsdebat/9bd35a34-3c70-360b-a6ab-6144eb176bab

Over overlijden moeder: https://nos.nl/artikel/2170583-moeder-jesse-klaver-overleden-formatie-ligt-dag-stil.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/vKxjA )

Over contact met vader: https://www.ad.nl/politiek/openhartige-jesse-klaver-het-voelde-alsof-ik-mijn-moeder-verraadde~aab5a001/
(gearchiveerd: https://archive.vn/sjPc9 )

GroenLinks-pagina Jesse Klaver: https://groenlinks.nl/onze-partij/tweede-kamerfractie/jesse-klaver
(gearchiveerd: https://archive.vn/lK74D )

Interview met PowNeD (21 feb 2017): https://www.youtube.com/watch?v=UZJMomatdyc

Over naam Klaver:
https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/kamerverkiezingen/10319544/dit-is-mijn-echte-naam-jesse-feras-klaver
(gearchiveerd: https://archive.vn/bagGY )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com