Filmopnames in Israëlisch ziekenhuis zijn voor promotievideo

05.03.2021, 14:59 (CET)

Een video van een filmploeg die opnames maakt in een ziekenhuis wordt duizenden keren gedeeld op sociale media. Ook een Nederlandse man deelt de video, met de tekst "Schokkende beelden! Alles is in scene gezet om u in angst te houden." Een andere Facebookgebruiker schrijft bij de video: "In Israël is in de IC grote hectiek gaande wegens de grote aantallen patiënten en er is kakofonie van alarmistisch medisch apparatuur te horen. Ondertussen rennen de acteurs zich in het zweet in liggen de "patiënten" te lachen onder de dekens (sic)". (Facebookposts hier en hier gearchiveerd. Video hier).

BEOORDELING: De beelden worden online uit hun context getrokken. In de viral video zijn opnames te zien voor een promotievideo die wordt opgenomen bij het Shamir Medical Center. In de video is een demonstratie te zien, geen situatie met echte patiënten.

FEITEN: De video laat professioneel ogende opnames zien, met onder andere een brancard die snel door het beeld wordt gereden wanneer iemand ‘action’ door de ruimte roept. De patiënte op de brancard ligt er ontspannen bij en een van de mannen in beschermingspak schudt juichend met zijn vuisten.

De Hebreeuwse tekst op de achterkant van het witte beschermingspak is de eerste indicator dat de video uit Israël komt. Bij het analyseren van de video valt verder het plafond op. Hier zijn duidelijk schachten en pijpen te zien. Dat is ongebruikelijk voor een reguliere ziekenhuisafdeling, maar is eerder te verwachten bij ondergrondse ruimtes of parkeergarages.

Dit blijkt te kloppen. In Israël werden vorig jaar in meerdere ziekenhuizen afdelingen geopend in ondergrondse ‘wartime wards’ – oorlogsafdelingen - en parkeergarages.

Uit een rondvraag van dpa bij verschillende Israëlische ziekenhuizen bleek dat de video werd opgenomen in het Shamir Medical Center in Be'er Ya'akov. "Dit is een onderdeel van een promotievideo die deze dagen wordt gefilmd in Shamir Medical Center," bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis aan dpa. "Wat je ziet in de video is onze nieuwe ‘emergency parking lot," verklaart hij. "Dit is een demonstratie van hoe de parkeergarage kan worden omgebouwd tot een ziekenhuisafdeling."

De mensen die in de video figureren zijn geen echte patiënten. "De dokters zijn echt dokters en wat ander ziekenhuispersoneel. De ‘patiënten’ zijn jongens en meisjes van 18 jaar, die ook in het ziekenhuis werken," aldus de woordvoerder. De uiteindelijke promotievideo staat overigens nog niet online. De opnames zijn pas net afgerond.

De beelden zijn geen bewijs dat de coronapandemie in scène is gezet of bedoelt om mensen angst aan te jagen. Het gaat hier alleen om het draaien van promotiemateriaal voor een nieuwe innovatie van het ziekenhuis in Be’er Ya’akov.

---

Links:

Facebookpost 1: https://www.facebook.com/100008198646181/videos/2866769130273014
(gearchiveerd: https://archive.vn/DJfcH )

Facebookpost 2: https://www.facebook.com/rene.strobos/posts/2423334661146228
(gearchiveerd: https://archive.vn/bgEPC )

Videolink: http://dpaq.de/PX7A4
(gearchiveerd: https://perma.cc/5J9B-AKDD )

Over ondergrondse ziekenhuisafdelingen: https://www.timesofisrael.com/hospitals-open-underground-wartime-wards-to-ready-for-surge-in-covid-19-patients/
(gearchiveerd: https://archive.vn/vwU9K )

Over Shamir Medical Center: https://www.shamir.org/en/about
(gearchiveerd: https://archive.vn/jKUXL )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com