Uitslag sneltest niet van tevoren bepaald

02.03.2021, 14:51 (CET)

Een afbeelding van twee verpakkingen van een ‘Covid-19 Ag Rapid test device’ veroorzaakt commotie op Facebook. Op een van de langwerpige verpakkingen staat ‘positive control’, op de andere ‘negative control’. "Er wordt dus al van tevoren bepaald hoe jou uitslag is... (sic)," is de conclusie onder de foto. Een facebookpost met de afbeelding werd al bijna tweehonderd keer gedeeld. (hier gearchiveerd) 

BEOORDELING: De bewering klopt niet. De twee afgebeelde verpakkingen zijn voor controles die moeten checken of de test goed functioneert. Ze worden niet gebruikt om een monster bij mensen af te nemen. Het is dus ook geen indicator of de sneltest positief of negatief zal uitvallen.

FEITEN: Zoals op de verpakkingen te zien is, gaat het hier om een Covid-19 sneltest van de fabrikant Abbott. De controle-wattenstaafjes in de verpakkingen zijn onderdeel van de Panbio sneltest. De tests worden verkocht in een pakket met 25 testapparaten, hetzelfde aantal extractiebuisjes en dopjes. Maar de set bevat ook een wattenstaafje voor negatieve controle en een wattenstaafje voor positieve controle. Dit blijkt uit de brochure. Bij een webshop waar de testkits te koop zijn, staat een foto van alle onderdelen in het pakket. Daar zijn dezelfde controle-verpakkingen te zien als op de Facebook-afbeelding.

"Iedere testkit heeft een positieve en negatieve controlewattenstaaf, om er zeker van te zijn dat de test goed functioneert," verklaarde een woordvoerder van Abbott in januari 2021 al aan dpa. "Deze controlewattenstaafjes zijn geen onderdeel van de test die bij een patiënt wordt afgenomen". Het positieve controlewattenstaafje bevat daarnaast geen besmettelijk virus, maar gemodificeerd Sars-CoV-2-nucleocapside-eiwit. Dat is niet besmettelijk, voegt de woordvoerder toe.

In de gebruiksaanwijzing van de test staat dat de controles bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd bij het ontvangen van een nieuwe lading tests, of met vaste intervals. Zo kan worden gecheckt of de apparaten waarmee de coronatest wordt gedaan goed functioneren. De gebruiksaanwijzing bevat ook de waarschuwing dat de controlewattenstaafjes niet mogen worden gebruikt om een monster bij mensen af te nemen. In de testkit zitten nog andere wattenstaafjes, die wel bedoeld zijn om in de neus een monster af te nemen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/yvonne.dasilva.3726/posts/131819768841623
(gearchiveerd: https://archive.vn/3IXfS )

Over Abbott: https://www.nl.abbott/about-us/who-we-are.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/gznVE )

Brochure sneltest: https://cdn.webshopapp.com/shops/274480/files/342408743/brochure-abbott-corona-zelftest.pdf
(gearchiveerd: http://dpaq.de/TQQJ2 )


Webshop met afbeeldingen van onderdelen kit: https://www.medischeartikelen.nl/product/abbott-panbio-covid-19-ag-sneltesten-per-25-stuks/
(gearchiveerd: https://archive.vn/q8tQd )

Duitstalige dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/austria/210114-99-22816/

Gebruiksaanwijzing Panbio sneltest: http://dpaq.de/ha5AQ
(gearchiveerd: http://dpaq.de/gDUP6 )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com