Winkelen op afspraak is voor minimaal 10 minuten, niet maximaal

01.03.2021, 09:01 (CET)

Op Facebook vertelt een man uitgebreid over zijn winkelervaring. "Yesss…..De winkels zijn weer “open”!! (sic)," schrijft hij. "Ik ben nodig toe aan een nieuwe outfit, dus bellen naar een kledingzaak voor een afspraak." Vervolgens beschrijft de man hoe hij door het winkelen op afspraak tien dagen nodig had om een broek, trui en een paar schoenen te kopen. Omdat elke afspraak volgens de man maar tien minuten mag duren, heeft hij telkens geen tijd meer om te passen of af te rekenen. Dan moet hij de volgende dag weer terug. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De beweringen van de man kloppen niet. De regeling waarmee winkelen op afspraak mogelijk is, gaat pas op woensdag 3 maart 2021 in. Daarnaast zullen de winkelafspraken dan minimaal tien minuten duren, niet maximaal tien minuten. Ook als de man het beschreven scenario als fictief voorbeeld bedoelt, klopt zijn verhaal dus niet met de werkelijke maatregel. 

FEITEN: Op 23 februari 2021 kondigde het kabinet versoepelingen aan in het coronabeleid. Met deze nieuwe regels zal het vanaf 3 maart 2021 weer mogelijk zijn om te winkelen, maar dan op afspraak. Tot die dag is het bij niet-essentiële winkels zoals kledingzaken alleen mogelijk om online of telefonisch te bestellen. De bestelling mag dan bij de winkel worden opgehaald.

Wanneer het winkelen op afspraak ingaat, zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. Mensen moeten zich bijvoorbeeld minimaal vier uur van tevoren aanmelden voor een afspraak. Een andere voorwaarde is dat de afspraken minimaal tien minuten moeten duren. "Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen," verklaart de overheid op haar website. Ook premier Mark Rutte benoemde in de persconferentie van 23 februari dat de winkelafspraken een tijdslot van minimaal tien minuten moeten hebben.

De man die zijn verhaal deed op Facebook kan nog niet volgens het afsprakensysteem hebben gewinkeld, want dit is pas vanaf woensdag 3 maart 2021 mogelijk. Daarnaast is de afspraakduur dus niet maximaal, maar minimaal tien minuten. Een broek uitzoeken, passen en afrekenen zal dus gewoon in één trip naar de winkel mogelijk zijn.

--

Links:

Facebookpost:https://www.facebook.com/groups/506173593322705/permalink/901596587113735
(gearchiveerd: https://archive.vn/s0r19 )

Versoepelingen coronabeleid: http://dpaq.de/bMf9R
(gearchiveerd: https://archive.vn/I8LsS )

Coronaregels winkeliers tot 3 maart 2021: http://dpaq.de/0CrC4
(gearchiveerd: https://archive.vn/wj6gc )

Persconferentie Mark Rutte (vanaf 11:00 over winkelen op afspraak):
https://www.youtube.com/watch?v=ed4T9a2JH8I&ab_channel=Rijksoverhei

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com